Ga naar de inhoud

12 September: Begin nieuwe revolutie in Frankrijk

Zoals eerder al gemeld, gaat het verzet in Frankrijk tegen de arbeidswethervorming (‘en diens wereld’) een nieuwe ronde in. 12 September is uitgeroepen tot algemene stakingsdag, nadat Macron aangekondigd heeft korte metten te willen maken met regelgeving die de ‘patrons’ onwelgevallig is. Als de voortekenen ons niet bedriegen, gaat de protestgolf weer op gang komen.

4 min leestijd

(Eerder berichten over Loi Travail hier)

De grootste vakbond van het land CGT, en vooral belangrijk: z’n secties en lokale afdelingen roepen allemaal op voor actie op de 12e september. Andere kleinere bonden doen dat ook. De twee ‘rechtse’ zitten nu in de tang: Macron’s aankondigingen zijn duidelijk een oorlogsverklaring tegen hen. Maar om nu ineens aan de kant van barricades en militant gedoe te gaan staan, is nog een stap te ver. Hoewel de FO (Force Ouvriere, Arbeiderskracht, ooit ontstaan als rechtse afsplitsing van de CGT) op de wip schijnt te zitten (helaas betaalmuur mediapart).

Hoe dan ook, de oproepen aan linkerzijde liegen er niet om. Het hele land moet plat.

Uit de oproep van Front Social gericht aan “Aan de vakbondsorganisaties, verenigingen, strijdfronten en idereen die niet terug willen naar de 19e eeuw in de komende maanden onder de regering Macron”

Lettre du Front Social aux organisations syndicales, associations, fronts de lutte…

Aan de vakbondsorganisaties, verenigingen, strijdfronten en iedereen die niet terug wil naar de 19e eeuw in de komende maanden onder de regering Macron

Macron heeft de officiele raadpleging afgekondigd. De regering vaardigt in augustus de besluiten uit en een laatste overleg met de vakbonden op 21 augustus.

De vernietigingen die Macron voor zich ziet zijn van een dermate breedte dat het een waarlijke aftocht van de samenleving is die voor ons ligt. Het is het einde van de arbeidswet. Het wordt een arbeidsovereenkomst per bedrijf, waarbij elke baas een soort lokale ‘seigneur’ wordt, een baas met goddelijke macht. Het is het einde van de vaste contracten.

Het is ook een tegenrevolutie op gebied van belastingen, in tijden dat de begrotingen van publieke diensten wegbezuinigd worden, evenals elke solidariteit met zieken, gehandicapten, ouderen, werklozen, de vernietiging van de sociale zekerheid, uitkeringen, recht op pensioen, kinderbescherming, van onderwijs voor iedereen, zorgen voor de grote meerderheid, betaalbare huisvesting…

Het is het einde van de democratie zoals we die 70 jaar hebben gekend met een invoering van de noodtoestand in het algemeen recht, beperking van de macht van rechters ten gunste van politie-agenten… In enkele maanden tijd wil Macron de verworvenheden en vrijheden van kant maken die gewonnen werden door jarenlange arbeidsstrijd.

Tegenover deze totale oorlog moet er een algemene mobilisatie komen van een algehele breedte, te beginnen op 12 september.

Daarom moet iedereen er alles aan doen opdat de 12e september een succes wordt, om te laten zien dat er een opkomende mobilisatie is ontstaan. Maar een dag alleen zal, zelfs als die succesvol is, niet genoeg zijn.

Het Front Social roept de vakbonden, de verenigingen, de strijdfronten op om om tafel te gaan zitten en te bespreken hoe ze de 12e september kunnen maken tot de lancering van een algemene beweging om de aanvaarding van de verwachte besluiten bij de Ministerraad van 20 september tegen te houden, en te beginnen met de opbouw van een algehele kracht tegen de maatregelen, de vernietiging van sociale rechten en publieke diensten.

(Tot zover de gehaaste vertaling)

12sept

Vakbond Solidaires roept op om naast de algemene staking van 12 september ook de ‘zomeruniversiteit’van de ondernemersbond Medef te komen blokkeren op 30 augustus in Jouy en Josas (voor de vakantiegangers onder ons die mee willen doen: vlak onder Parijs bij Versailles)

Zie voor meer informatie: https://paris-luttes.info/

En natuurlijk gaat globalinfo het allemaal volgen en verslaan in het Nederlands. Mits u wel donateur wordt zodat we tijd vrij kunnen maken om dit werk te doen.

————

Bijkomende penurie voor de regering Macron: minister van Arbeid Muriel Pénicaud lijkt de boel geflest te hebben met manipulaties van aandelen toen ze nog topmanager bij Danone was.

grevesetc