Ga naar de inhoud

Invallen bij G20 demonstranten in vier landen

Verschillende Duitse media berichten dat afgelopen dinsdagochtend 29 mei in vier verschillende Europese landen invallen en huiszoekingen zijn gedaan bij mensen die de Duitse justitie verdenkt van deelname aan protesten tegen de G20-top in Hamburg in juli 2017.

2 min leestijd

(Dit bericht wordt u gebracht door globalinfo.nl die graag door zou kunnen stomen met uw financiële hulp, foto Konrad Lembcke cc/flickr)

Eerder al was bekend geworden dat de Duitse politie in april opsporingsfoto’s van verdachten had gestuurd aan politiediensten in 15 landen, waaronder Nederland

Zie hier uitgebreider bericht daarover.

Nu zijn er dus in vier landen tegelijk invallen en huiszoekingen gedaan.

Volgens de Berlijnse Tageszeitung die zich baseert op een persconferentie van de Hamburgse politie, zou het gaan om mensen die volgens de speciale politie-onderzoekscommissie ‘Schwarzer Block’ betrokken zouden zijn geweest bij vernielingen in de Elbchaussee op 7 juli, nadat de politie eerder een hele demonstratie (Welcome To Hell) uit elkaar had geslagen.

In Frankrijk zou een man aangehouden zijn. Er waren invallen in Italië, Spanje, Frankrijk en Zwitserland.

Volgens de TAZ “wordt de Hamburgse politiedienst bij haar opsporingsactiviteiten door talloze politiediensten in het buitenland geholpen, evenals door de Europese politiedienst Eurojust met zetel in Den Haag”.

Volgens tv/radiozender NDR, die door de TAZ wordt aangehaald. Zouden in Italië huiszoekingen zijn gepleegd in Rome en Genua en zou daarbij ook de woning zijn doorzocht van een man die al veroordeeld was vanwege een andere activiteit tijdens de G20 (strijd tegen een politie-agent in de Sternschanze. In Zwitserland werd de woning van een 27-jarige man in Bremgarten zijn doorzocht, In Spanje drie objecten in Madrid.

Volgens de Hamburgse krant Mopo is de 27-jarige Zwitser ook gearresteerd. In zijn woonplaats werd ook een alternatief cultuurcentrum binnengevallen.

In een korte melding van de razzia’s op de Duitse indymedia-website wordt eraan herinnerd dat de invallen plaats hebben gevonden aan de vooravond van een zitting van een onderzoekscommissie van de bewoners van de Schanzenviertel. Het programma (in het Duits) van hun onderzoek tegen de repressie is hier te vinden.

Een van de arrestanten die ondertussen nog steeds, dus al bijna een jaar, vast zit is de Nederlander Peike S. Meer informatie over zijn zaak is hier te vinden: https://freepeike.noblogs.org/