Ga naar de inhoud

Internationale woonstrijdactiedagen 25 maart – 02 april

Doe mee: Housing Action Day 26 maart, en actiedagen 25 maart- 2 april 2022

3 min leestijd

  (Een vertaling – door globalinfo.nl, die best meer donateurs wil, van de oproep van Mietenwahnsinn uit Berlijn)

NB: op 23 april is er ook een internationale demonstratie tegen Vonovia en andere woonbedrijven in Bochum. Zie vertaling oproep hier.

Ook dit jaar zal de Housing Action Day op 26 maart 2022 in heel Europa en Duitsland plaatsvinden, want huurwaanzin bestaat niet alleen in Berlijn.Wij roepen u op om in de periode van 25.03. – 02.04.2022 gedecentraliseerde acties te voeren in alle wijken van onze stad. Omdat er veel problemen zijn, veel conflicten, maar ook veel manieren om die uit te drukken. Alle bijdragen zijn welkom!

Doe mee! Voor een sterke actieweek zijn vele helpende handen en knappe koppen nodig → kom naar de volgende online voorbereidingsbijeenkomst op .…

Als je acties aan het plannen bent: Stuur ons de naam van uw groep en een korte beschrijving van uw bekommernissen en de activiteiten die u voor de week plant naar: mail@mietenwahnsinn.info

Of voer uw data direct in de actiekalender in. https://www.mietenwahnsinn.info/aktuelles/events/

Huisvesting voor mensen, niet voor winst

De huren zijn te hoog, sommigen hebben geen verwarming op e koudste winterdagen, de rekeningen van de nutsbedrijven zijn te hoog. De belangrijke ecologische maatregelen worden eenzijdig uitgevoerd op kosten van de huurders. Huizen worden voortdurend verkocht aan nieuwe eigenaars die nog meer geld verdienen over onze ruggen. Sommigen van ons moeten bewijzen dat de eigenaar geen ‘persoonlijke behoefte’ heeft (huurders kunnen ontruimd worden als de eigenaar de woning claimt voor ‘Eigenbedarf’, personlijke behoefte’, vert.).

Maar wij hebben onze eigen behoeften!

Als we een nieuwe woning nodig hebben, kunnen we niet verhuizen omdat er geen betaalbare woningen zijn. Toch staan hier woningen leeg die als financiële belegging dienen, terwijl duizenden en duizenden mensen in de Duitse hoofdstad dak- of thuisloos zijn. Grote gezinnen wonen opeengepropt in veel te kleine flats. Jongvolwassenen blijven onvrijwillig bij hun ouders wonen. Gescheiden stellen moeten ongewild bij elkaar blijven. Onze culturele ontmoetingsplaatsen, verenigingen, clubs, boekhandels, ateliers, sporthallen en reeds lang gevestigde winkels worden opgedoekt, onze wijken worden verlaten. Er zijn plannen van politici om de wijken van Berlijn aantrekkelijker te maken – maar alleen voor toeristen en investeerders. Wij zelf worden eruit geduwd.

Maar wij zwijgen niet. Wij zijn honderden initiatieven & groepen die vechten voor ons recht op huisvesting in Berlijn. Adequate huisvesting is ons recht. Als wij er niet voor opkomen, zal niemand anders het voor ons doen.

Tot dusver heeft een twaalftal initiatieven reeds acties bevestigd. We plannen enkele evenementen centraal, waaronder een blok bij de klimaatstakingsdemo op 25.03! Maar de meeste evenementen zullen in de wijken plaatsvinden!

Neem gerust contact met ons op via mail@mietenwahnsinn.info of via onze social media kanalen – we houden contact!

Solidaire groet Alliantie “Samen tegen verdringing en #Mietenwahnsinn”, Berlijn

Instagram: @rent_insanity

Twitter: @rent_insanityB

Facebook: @berlingegenmietenwahnsinn