Ga naar de inhoud

Inflatie: stijging hoogst in Nederland binnen EU

Eurostat, het statistiekbureau van de EU, heeft zijn gedetailleerde cijfers over de inflatie net gepubliceerd en wat blijkt: Nederland wint!

2 min leestijd

11,6 % was de stijging van de prijzen (of de ontwaarding van het geld) in juli in Nederland, 1,7 procent meer dan de maand ervoor. Dat is de hoogste stijging van alle landen in de eurozone.

Gemiddeld is de inflatie in de eurozone nu (op jaarbasis) 8,9 %, voor juli, terwijl die een maand eerder 8,6% bedroeg.

Nu.nl concludeertr : De prijzen stegen in ons land met 11,6 procent vergeleken met vorig jaar, 1,7 procentpunt meer dan in juni. Volgens Eurostat is dat inflatietempo het hoogste van het hele eurogebied.

Dat is dan als je de Europese gestandardiseerde inflatie-indicator HIPC neemt. (zie uitleg eerder op globalinfo).

Als je alleen naar energie kijkt is het beeld nog ernstiger. Regerende politici wijzen graag naar de oorlog in Oekraine als oorzaak, maar iedereen weet dat de inflatie ook daarvoor al flink aan het toenemen was.

De Baltische staten zijn als het om energiekosten gaat nog veel harder de klos omdat ze geheel afhankelijk zijn van Russisch gas. Die zitten nu met inflatiecijfers van meer dan 20%.

Het kan nog erger, Turkije zit nu tegen de 80% aan.

Groot Brittannië nadert de 10%, dus ook op dat gebied heeft Brexit niet echt geholpen en daar maken vakbonden zich op voor een slag om de compensatie in de lonen.

Het antwoord van de centrale banken is de rente opkrikken en daarmee de economie ‘afkoelen’. Het zal in ieder geval het aantal banen doen afnemen en de lonen doen dalen. Linkse economen voorzien een recessie,  die in de VS al zichtbaar is. Volgens Michael Roberts is Europa de volgende die aan de beurt is.

Wil je de vergelijking zelf nakijken, dat kan hier.