Ga naar de inhoud

Inflatie Nederland naar 13,6%

Het CBS meldt dat er weer een recordinflatie van afgelopen maand, augustus, te melden zal zijn. Het cijfer wordt vermoedelijk 13,6%. Maar dat wordt op dinsdag 6 september definitief gemeld.

1 min leestijd

Als dat getal blijft staan, kan er alleen maar geconcludeerd worden dat de inflatie na het schokkende record van vorige maand alleen maar erger wordt, en dat Nederland binnen de EU alweer koploper is.

Eerder was het Nederlands record al ruim 11 procent.

Bij het gezaghebbende Europese Bureau voor statistiek zijn de cijfers in ieder geval al duidelijk.

Daar wordt het getal van 13,6 voor Nederland bevestigd en staan wederom alleen de drie Baltische landen (Estland, Letland, Litauen, die geheel afhankelijk zijn van Russisch gas) er slechter voor in de Eurozone dan Nederland. Het gemiddelde in de Eurozone ligt voor augustus op 9,1%.

Citaat uit het CBS-bericht:

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in augustus 13,6 procent, meldt het CBS. In juli was dat 11,6 procent. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op dinsdag 6 september gepubliceerd.

De link naar de uitslag aanstaande dinsdag.