Ga naar de inhoud

Inflatie naar ruim 17%

Volgens RTL heeft Nederland afgelopen maanden weer zijn eigen records gebroken en gaat de inflatie (gemeten volgens de Europese HICP) de 17 % passeren.

2 min leestijd

(Door Kees, globalinfo.nl Foto: Images Money, Flickr, CC.2.0)

Bij onze vaste bron Eurostat  die vandaag met de cijfers over september zouden moeten komen) is nog niets te lezen, maar RTL meldt alvast dat het cijfer voor Nederland over de afgelopen maanden een verbijsterende 17,1 procent zou zijn.

Ook het CBS meldt dit cijfer.

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in september 17,1 procent, meldt het CBS. In augustus was dat 13,7 procent. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 oktober gepubliceerd. (CBS)

Doorgaans valt de geharmoniseerde Europese HIPC iets hoger uit dan de Nederlandse CPI, dat heeft te maken met het wel of niet meetellen van bepalde stijgingen van de woonlasten.

Nederland scoort het hoogst van alle Europese landen, met uitzondering van de Baltische staten, door de stijging van de energieprijzen die hier nog hoger is dan in de buurlanden. Dat heeft dan weer te maken met het (niet) reguleren van de gasprijzen.

De Bijstandsbond in Amsterdam heeft een petitie voor een noodplan opgesteld, en organiseert woensdag 26 oktober een openbare bijeenkomst over de inflatie-problematiek. Meer informatie op de website van de bijstandsbond.