Ga naar de inhoud

Inflatie door beloning top bedrijven, niet door looneisen personeel

In navolging van de Engelse vakbond Unite, komt nu ook de koepel AFL-CIO uit de Verenigde Staten met een felle kritiek op het inflatiebeleid. Inflatie wordt niet veroorzaakt door looneisen, maar door de betalingen aan de management-top

5 min leestijd

(Vertaling van artikel van Jake Johnson  op Common Dreams, vertaling door globalinfo.nl, die best wat meer donateurs wenst om ook eens op vakantie te kunnen als zzp-er foto Brainstorm Health/Flickr: een paar van die CEO’s, CC2.0)

‘CEO’s(*), niet werkende mensen, veroorzaken inflatie’: Rapport toont sterk stijgende managementbeloning aan

“Als je naar deze cijfers kijkt en naar CEO’s die werknemers de schuld proberen te geven van de inflatie, klopt er gewoon niets van”, zei de secretaris-penningmeester van de AFL-CIO.

De AFL-CIO’s nieuwste jaarlijkse analyse van de beloning van topbestuurders werd maandag gepubliceerd met de volgende conclusie: “CEO’s, niet de werkende mensen, veroorzaken de inflatie.

In de afgelopen maanden hebben bedrijfsleiders en topfunctionarissen van de Federal Reserve (Centrale Bank, vert.) gewezen op de lonen van werknemers als een factor in de snel stijgende prijzen, die de totale inflatie in de Verenigde Staten hebben opgedreven tot het hoogste punt in vier decennia.

“De buitensporige lonen van CEO’s zijn een symptoom van hebzuchtflatie – wanneer bedrijven hun prijzen verhogen om de bedrijfswinsten op te drijven en uitzonderlijke uitbetalingen voor CEO’s te creëren.

Maar het nieuwe onderzoek van de AFL-CIO probeert de nationale inflatiediscussie een nieuwe wending te geven door te benadrukken dat, terwijl de loonsverhogingen van gewone werknemers de aandacht van beleidsmakers en leidinggevenden trekken, de loonsverhogingen van CEO’s de loonsverhogingen van gewone werknemers vorig jaar aanzienlijk hebben overtroffen.

Het rapport, getiteld “Greedflation”, toont aan dat “in 2021 CEO’s van S&P 500 bedrijven (de 500 grootste beurgenoteerde bedrijven, vert.) gemiddeld 18,3 miljoen dollar aan totale beloning ontvingen”.

“De lonen van CEO’s stegen met 18,2%, sneller dan de inflatie in de VS van 7,1%,” aldus de analyse. “De lonen van de Amerikaanse werknemers bleven daarentegen achter bij de inflatie: in 2021 stegen de lonen slechts met 4,7%. De gemiddelde loonverhouding tussen CEO’s en werknemers van S&P 500-bedrijven was 324-op-1.”

Het best betaalde directielid van de S&P 500-bedrijven was vorig jaar Peter Kern van Expedia, die een totale beloning van maar liefst 296 miljoen dollar binnenhaalde.

Andere leidinggevenden aan de top van de lijst van 2021 waren Amazon CEO Andy Jassy ($ 213 miljoen), Intel CEO Pat Gelsinger ($ 179 miljoen), Apple CEO Tim Cook ($ 99 miljoen), en JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon ($ 84 miljoen).

“De buitensporige salarissen van CEO’s zijn een symptoom van inflatie-door-hebzucht (greedflation) – wanneer bedrijven hun prijzen verhogen om hun bedrijfswinsten te verhogen en onverhoopte winsten te creëren voor CEO’s,” aldus de nieuwe analyse.

Tijdens een conference call waarin de bevindingen van het rapport werden toegelicht, zei AFL-CIO secretaris-penningmeester Fred Redmond dat “als je naar deze cijfers kijkt en naar CEO’s die werknemers de schuld proberen te geven van inflatie, het gewoon niet klopt.”

In zijn opmerkingen tijdens een earnings call (**) eerder dit jaar, bijvoorbeeld, schreef Amazon’s chief financial officer inflatoire druk binnen het bedrijf gedurende het laatste kwartaal van 2021 toe aan “loonsverhogingen en stimuleringsmaatregelen in onze operaties”.

Maar Redmond wees erop dat “vorig jaar, Amazon de hoogste CEO-to-worker pay ratio in de S&P 500 Index leverde met een loonverhouding van 6.474 tot 1.”

“Amazons nieuwe CEO Andy Jassy ontving $212,7 miljoen aan totale compensatie,” merkte hij op. “Wat verdiende de gemiddelde werknemer van Amazon vorig jaar? Slechts 32.855 dollar… Bedrijfswinsten en uit de hand gelopen beloningen van CEO’s zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van inflatie, niet de lonen van werknemers.”

In een blogpost op maandag betoogde econoom Dean Baker op soortgelijke wijze dat de stijgende beloningen van topmanagers bijdragen aan de inflatie, die de bescheiden loonstijgingen heeft uitgehold die veel gewone werknemers sinds eind 2020 hebben gekregen.

“We maken tientallen miljarden dollars over naar CEO’s en andere topmanagers van bedrijven via de corrupte structuur die we hebben ingesteld voor corporate governance,” schrijft Baker, een senior econoom bij het Center for Economic and Policy Research. “In deze context is het niet verwonderlijk dat zelfs middelmatige CEO’s jaarlijks salarissen van tientallen miljoenen dollars kunnen krijgen. En, het is niet alleen de CEO. Als de CEO 20 miljoen dollar krijgt, kan de chief financial officer 10 tot 12 miljoen dollar krijgen, en zelfs derde-rangs executives kunnen 2 tot 3 miljoen dollar krijgen.”

“Dit is allemaal inflatoir,” voegde hij eraan toe.

De analyse van de AFL-CIO werd gepubliceerd op het moment dat de Federal Reserve zich opmaakt om de rente met nog eens 0,75 basispunten te verhogen op haar komende beleidsvergadering, een stap die de Amerikaanse economie dichter bij een recessie zou kunnen brengen, vrezen economen.

De tweede opeenvolgende renteverhoging van 0,75 procentpunt wordt verwacht ondanks aanwijzingen dat belangrijke inflatie-indicatoren, zoals de benzineprijzen, aan het afkoelen zijn. De loonstijging is de afgelopen maanden ook aanzienlijk vertraagd, waardoor deskundigen waarschuwen dat extra renteverhogingen de lonen kunnen drukken door het werkloosheidscijfer op te drijven – een potentiële ramp voor miljoenen.

“Hogere werkloosheid verlaagt de loongroei veel zekerder en met grotere bedragen dan het de inflatie verlaagt,” merkte Josh Bivens, directeur onderzoek van het Economic Policy Institute, vorige week op. “Momenteel vertraagt de loongroei. Dit betekent dat er niet echt een recessie nodig is om de loonstijging tot een houdbaar niveau terug te brengen.”

Redmond van de AFL-CIO sloot zich daar maandag bij aan door te verklaren dat “we de lonen moeten verhogen om werkende mensen te helpen het hoofd te bieden aan de stijgende prijzen, niet om werkende mensen armer te maken door een recessie te veroorzaken”.

————-

(* CEO = Chief Executive Officer, leden van de directie van een bedrijf)

(** Earnings Call = Een teleconferentie of webcast waarin een beursgenoteerd bedrijf de financiële resultaten van een verslagperiode bespreekt, genoemd naar de winst per aandeel)