Ga naar de inhoud

Inflatie: 16,8 procent!

De prognose van het Europees bureau voor Statistiek voor oktober is dat Nederland het gigantische niveau van 16,8 procent inflatie zal behalen. Dat is net geen record, want dat werd vorige maand bereikt met 17,1. Daarmee is Nederland de allerhoogste in de EU, met uitzondering van de baltische landen die economische en qua gas geheel aan Rusland zijn verbonden

2 min leestijd

((Foto: website FNV, zie bericht over vorige prognose hier en alle berichten op globalinfo over inflatie hier)

Het is kennelijk al geen nieuws meer, wel dat de geaggregeerde inflatie van alle eurozone-landen het recordniveau van ruim 10% heeft behaald. Namelijk 10,7 en dat is wel een absoluut record. Naturlijk bestaat de Eurozone nog niet zo lang en heeft de jaren 1970 niet mee mogen maken.

Maar nu bestaat ze dus en berekent de getallen per land en bij elkaar opgeteld.

Oh Hongarije is (of was in september, over oktober zijn vreemd genoeg geen gegevens bekend bij eurostat) ook heel hoog en verslaat zelfs Nederland.
Zie hier de details
en hier de grafiek van inflatie in de EU de afgelopen tien jaar

De dames van de Bijenkorf hebben goed begrepen wat dat betekent, en zijn overgegaan tot een ‘Inflatiestaking’.

{youtube}udK5BHuO-1M{/youtube}

De ECB gaat ondertussen verder met het beleid van het verder verhogen van de rente

Een van de manieren om de inflatie te verlagen is door gewoon anders te gaan berekenen, denken sommigen.
“Althans, de eerste resultaten van een nieuwe, ‘verfijndere’ rekenmethode die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoekt, laten zien dat de daadwerkelijke inflatie de afgelopen maanden „significant lager” lag dan officieel werd gemeld. Soms wel 5 procentpunt. En daarmee loopt de inflatie veel meer in de pas met andere Europese landen”.

Klaas Knot heeft kennelijk globalinfo niet gelezen, waar we voortdurend voorrekenen dat een recessie een slecht en gemeen middel tegen inflatie is, en je veel beter de rijken en hun overwinst kunt belasten, wat hetzelfde effect zal hebben. Maar niet, dus, Knot wil een recessie en dus de armsten de rekening laten betalen.

Te paard, en wapen, mensen!