Ga naar de inhoud

Ierse Politie voor Shell dreigt arrestanten te verkrachten

Al jarenlang verzet de bevolking in Mayo, aan de westkust van Ierland zich tegen de komst van een aardgasproject van Shell. Het Nederland/Britse bedrijf wil op zee gewonnen aardgas via een hogedrukpijplijn aan land brengen om daar verder te verwerken. Hoewel het verzet grotendeels vreedzaam is, treedt de politie meedogenloos op tegen demonstranten. Nieuw hoogtepunt in politieoptreden is het mishandelen van vrouwelijke arrestanten bij hun arrestatie, waarbij ze bedreigd worden met verkrachting als ze weigeren mee te werken.

2 min leestijd
ierlandtractor

Het wrede politie-optreden tegen demonstranten lijkt structureel te zijn. Het vermoeden bestaat dat de overheid ze de vrije hand heeft gegeven om met alle middelen het protest de kop in te drukken

 

{youtube}UZ4_TZQTj3Y{/youtube}

 

De acties zijn de laatste tijd verhevigd omdat de werkzaamheden op land aan de pijplijn zijn begonnen en buurtbewoners die proberen te verhinderen. Op 31 maart werd geprobeerd een tractor te bezetten. De demonstranten werden gearresteerd. Twee vrouwen werden op straat overvallen en gearresteerd en in een politieauto gezet en naar het politiebureau van Belmullet, 20 kilometer verderop. Een van de vrouwen had een camera bij zich, die de politie-agenten in een aparte auto vervoeren. Maar de camera loopt nog en registreert wat ze zeggen.

 

Als de arrestanten na een paar uur vrijgelaten worden, krijgen ze ook hun bezittingen terug, inclusief de camera. De volgende dag luisteren ze de tape af en vinden uit dat die alles vastgelegd heeft. De geluid en video-registratie wordt op de Ierse indymedia-website gezet (Feature indymedia)

 

Ze zorgden zowaar voor ophef en er in nu een onderzoek ingesteld tegen de agenten (nieuwsitem tv)


Demonstranten maakten bekend dat er al meer dan 100 eerdere incidenten en klachten zijn geweest tegen de politie bij hun optreden tegen de protesten, zonder dat er een enkele veroordeling volgde.

 

actieshellierlandOndertussen gaan de werkzaamheden en de protesten gewoon door

 

De beste solidariteit is natuurlijk het voeren van acties tegen Shell. In het verleden zijn er in Nederland slechts een paar kleine acties en infobijeenkomsten geweest. De demonstranten en bewoners in Ierland zouden meer ophef zeer toejuichen. Ook staat het actiekamp open voor steun. Komend weekend zijn er actietrainingen.

 

————————-

 

Eerder bericht op globalinfo

Shell to Sea http://www.shelltosea.com/

Rossport Solidarity Camp http://www.rossportsolidaritycamp.org/

Indymedia ierland: http://www.indymedia.ie/