Ga naar de inhoud

Ierse visser de bak in wegens strijd tegen Shell

De zoveelste ernstige mensenrechtenschending van de kant van de Ierse staat: Pat O’Donnell is voor 7 maanden de bak ingedraaid omdat hij deelneemt aan de protesten van de bevolking van Rossport tegen een groot aardgas-project van Shell.

3 min leestijd
patinboat3

De bevolking aan de kust van Mayo aan de westkust van Ierland blijft zich verzetten tegen een groot aardgasproject van Shell. Shell wil aardgas dat op zee gewonnen wordt, via een pijplijn naar Rossport brengen en daar bewerken. De kust moet ervoor met beton overdekt worden en de pijplijn voert vlak onder land van boeren door, die er niet voor willen wijken. Al sinds jaren wordt er hardnekkig verzet gepleegd, met als simpele eis dat Shell z’n fabriek maar op zee neerzet, wat goed mogelijk is alleen wat duurder voor de multinational. En ook dan maken zich zorgen over vervuiling van de kustwateren. Shell smijt nu met geld in het rond voor de bewoners, in een poging het verzet af te kopen, hetgeen maar gedeeltelijk slaagt.

Het verzet is succesvol; de aanleg van de installaties is al ernstig vertraagd. Maar de weerbarstige bewoners betalen ook een hoge prijs. Keer op keer hebben ze met repressie te maken: politie treedt hard op tegen blokkades en actiekampen en veel mensen worden bestraft met boetes en gevangenisstraf.

patodonnell_martinNu treft dat lot Pat O’Donnell, een van de vissers die met boot en al aan de protsten deelneemt. Eerder in juni 2009 werd zijn boot eens naar de bodem gejaagd door een mysterieus commando van vier gemaskerde mannen. Omdat de 52-jarige visser deelnam aan acties tegen de aanleg van de pijplijn door een speciaal door Shell aangesteld schip, de Solitaire, en daarbij de politie gehinderd zou hebben en “breach of the peace” (verstoring van de openbare orde) zou hebben gepleegd, werd hij tot zeven maanden gevangenisstraf veroordeeld. Nog 21 andere activisten worden nog berecht of zijn tot lagere straffen veroordeeld

Pat O’Donnell zit inmiddels al 7 dagen vast.

Post voor hem kan gestuurd worden naar:
Pat O’Donnell,
Castlerea Prison,
Harristown, Castlerea,
Co.Roscommon.

Of je kunt emailen naar  mayoshelltosea@gmail.com  die dan de berichten doorgeven.

Solidariteitsacties zijn natuurlijk nog beter.

rossportDe activisten van Sell To Sea vermoeden dat de zware straf bedoeld is om te intimideren en om lastige actievoerders weg te bergen omdat er komend voorjaar belangrijke nieuwe stappen in het project gezet gaan worden. De werkzaamheden worden dan uitgebreid naar Broadhaven Bay and Sruth Fhada Chonn, beide beschermd natuurgebied. (Meer daarover hier)

De Amerikaanse protestzanger David Rovics heeft een achtergrondverhaal over Pat O’Donnell en de protesten in Rossport op zijn weblog geschreven.

Meer nieuws en achtergrondinformatie bij: www.shelltosea.com

Protest in Nederland is tot nu toe nogal beperkt gebleven. Er zijn een paar informatieavonden in het Broeinest geweest. En in 2006 eindigde een fietsdemo (wegens de G8-top in St Petersburg) voor de poorten van het Shell-lab in Amsterdam Noord dat enige tijd soort van geblokkeerd werd (zie foto).shellin nl