Ga naar de inhoud

Hold-up In Paris: Macron Verdeelt De Poet Onder De Rijken

Een hold-up is een gewapende overval. Hoewel Macron de overval met behulp van de door hem ingestelde regering pleegt, weten we inmiddels dat hij het militaire niet schuwt (getuige het zich laten rijden in een militair voertuig om zich aan het volk te tonen bij zijn aantreden als president). Ook is hij bezig de as Frankrijk/Duitsland rijp te maken voor de ontwikkeling van een Europees gevechtsvliegtuig.

2 min leestijd

(Door Thom Holterman, van zijn weblog Libertaire orde. De cartoon is overgenomen uit Rivista Anarchica, nr. 418, zomer 2017.)

Menigeen ziet in hem een puike kerel die toch maar mooi kans gezien heeft Marine Le Pen van het nationale roer af te houden. Wat veelal over het hoofd wordt gezien, is dat we met een geldboef (oud-bankier) van doen hebben. Als roverhoofdman heeft hij voor zijn regering de Wild Bunch Edouard Philippe aangesteld. Die liep over van de partij van Sarkozy naar Macron.

Philippe komt nu met belastingvoorstellen. Resultaat? Een ordinaire overval, want welke fiscale maatregelen worden onder meer voorgesteld door de regering Macron-Philippe? Het lijkt goed nieuws voor het gewone volk, want er zal een verlaging van de woonbelasting plaatsvinden van 3 miljard euro (voor 60% van de belastingplichtige huishoudens in 2018) en een verlaging van 4,5 miljard euro van de solidariteitsheffing over groot vermogen en verlaging van de belasting over aandelen en obligaties. De eerste maatregel betreft 65% van de belastingplichtige huishoudens. De twee andere maatregelen richten zich op 1% van de belastingplichtige huishoudens. Dat zijn ongeveer 280 000 huishoudens, die recht zullen hebben op 16000 euro ieder.

Dat is een gemiddelde, want hoe rijker men is, des te forser is het cadeau. De huishoudens aan de top van de pyramide kunnen rekenen op een douceurtje van 400 000 euro, aldus de berekeningen van het Franse weekblad Marianne (berekening te lezen op de site van Marianne ). Dit is geen belastingschok, het is aldus Marianne een hold-up van de bezittende klasse.

Door deze keuze knoopt de huidige Franse regering aan bij de politiek van Sarkozy, waarvan het enige effect is geweest: het vergroten van de ongelijkheden. Macron gaat in dit spoor verder.

[Overgenomen uit de Marianne van 14-20 juli 2017; vertaling en bewerking thh.]