Ga naar de inhoud

Hoe Qatar aan z’n WK kwam

Ok, het is bijna traditie, om zo’n wereldkampioenschap in een dictatuur te houden. Maar Qatar was wel een heel rare plek/land. Het land blinkt vooral uit in veel geld. Daarmee werd dan ook het WK gekocht, volgens de Franse onderzoeksgroep Blast.

2 min leestijd

Journalisten van Blast kregen – al in februari 2021 –  inzage in gelekte papieren van hoge politici in Qatar, verbonden aan de bank van Doha.

Ten tijde van het besluit over de plek van het WK in 2010 werden er grote sommen geld overgemaakt aan prominente Franse ‘opinionmakers’ waaronder de vrouw van Sarkozi, Carla Bruni, de conservatieve ‘filosoof’ Bernard Henry Levi, en de zoon van ex voetballer en fifa-prominent Michel Platini. Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zou volgens de documenten met 3 miljoen dollar zijn bedeeld. Maar de organisatie ontkent een dergelijk bedrag te hebben ontvangen. De transacties waren goedgekeurd door de Qatarese minister van Financiën Youssef Hussain Kamal. Allen kregen vele miljoenen dollars toegeschoven.

De onthullingen waren eerder al bekend en kwamen internationaal in het nieuws, maar lijken geen gevolgen te hebben gehad. De lucratieve show moet doorgaan.

Natuurlijk was ook voor de onthullingen het kampioenschap al zeer omstreden, mede door het lot van de bouwvakkers die de stadions moesten bouwen, en massaal om het leven kwamen door de slechte arbeidsomstandigheden.

Lees alles erover hier
En bekijk hun reportages online: (je moet er wel Frans voor kunnen)

{youtube}kUefR9WNuAs{/youtube}

Alle reden dus om dit WK over te slaan en iets beters te doen met de tijd.