Ga naar de inhoud

Het is weer die tijd van het jaar

De middenstand paradeert de sint weer door het land, en het racistische gezeik begint weer, komt allen de laatste restanten van deze kolonialistische erfenis ongedaan helpen maken.

3 min leestijd

(Door: redactie kinderfeesten. foto: screenshot van video intocht Westzaan 2022)

Hangyouth had twee jaar geleden al het volgende commentaar:
{youtube}E7ze-glxh5c{/youtube}

Analyse uit 2019: Geweld tegen demonstranten geen incident

Sinds de antiracistische campagne tegen Zwarte Piet-rituelen een paar jaar geleden weer oplaaiden, dankzij moedig organisatiewerk van een paar pioniers, is er enorm veel vooruitgang geboekt. 

Het pleit was bijna beslecht, ieder weldenkend mens vond dat dergelijke rituelen niet meer konden. Totdat o.l.v. de bekende rechtse website besloten werd om in heel Nederland racisten te gaan opjutten. Sindsdien zijn er gruwelijke taferelen rond de intochtevenementen te zien, waarbij witte mensen hun maskers geheel laten vallen. Desondanks is er steeds meer vooruitgang.

Er zijn nog maar een paar gemeentes die ervoor kiezen om racisten maandenlang een podium te geven.
Zelfs Volendam heeft ervoor gekozen die beledigende pieten uit te faseren.

Het racistische deel van de voetbalfans van de lokale voetbalclup reageerde daarop door hun kleuterfeest te gaan nadoen op de tribune en als ZP verkleed te verschijnen. Een zwarte speler van de clup en de trainer waren zeer ontstemd (de speler maakte na afloop bekend dat hij overwogen had terug de kleedkamer in te gaan). De club zelf verklaarde niet blij te zijn, maar deed niets. De Volendammers zouden zich beter zorgen kunnen maken over het niveau van hun voetbal, want ze verloren weer eens, met 4-0 tegen FC Utrecht.

De gemeente Emmen is een van de weinige die er voor gekozen heeft racistische pieten te laten rondparaderen. Eerder vorige week was er een protestactie vanwege het besluit in de gemeenteraad om op de oude racistische voet verder te gaan, waarbij meerdere mensen werden gearresteerd.

In Westzaan ook en daar werd geprotesteerd tijdens de intocht (keurig en vreedzaam als altijd) maar werden de demonstranten aangevallen door lokale racisten.

In Zaandam is 19 november intocht en protest. Belangrijk dat daar zoveel mogelijk mensen heengaan om de veiligheid van de demonstranten te vergroten: De tweede op 19 november bij de intocht van Zaandam Zuid op de Burcht in Zaandam. Zie ook agenda hier

Ook in Staphorst is die dag actie. Zie nieuwe aankondigingen hier.
Verschillende aangekondigde acties zijn inmiddels ook weer geannuleerd omdat er resultaat was geboekt en de organisatoren beloofden de meest ernstige karikaturen te mijden. Maar het blijft ook dan opletten wat er voor in de plaats komt.

Er is ook een meldpunt ingesteld waar racistische uitingen rond Sinterklaas gedeeld kunnen worden.