Ga naar de inhoud

Het geweld tegen KOZP is geen incident

Ik wil iedereen, maar met name witte mensen, oproepen om tijdens de protesten aankomend weekend voor, naast en achter de vreedzame activisten te gaan staan. Hoe meer mensen er zijn, hoe veiliger het wordt.

8 min leestijd

(Door Sandra Salome, overgenomen van Joop.nl, foto van intocht Eindhoven 2018 van website Nederlandwordtbeter)

Vorig jaar schreef ik na de intochten en demonstraties die ik bijwoonde:

“Het weekend van de landelijke intocht heb ik, net als vele anderen die gingen protesteren, het smerigste gezicht van racisme gezien en ervaren. Mensen zijn zowel fysiek als verbaal op een zeer agressieve manier aangevallen. Mensen die na dat weekend nog steeds neutraal staan tegenover Zwarte Piet, staan wat mij betreft aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Ik persoonlijk ben echt helemaal klaar met het both sides-gelul. Er is een goede en een foute kant. Kies maar!”

Ik had mij na het schrijven van dat stuk voorgenomen niets meer over Zwarte Piet en de demonstraties bij de intochten te schrijven. Alles wat ik er over te zeggen had, had ik in mijn ogen al eens gezegd en geschreven. En uitleggen waarom Zwarte Piet racistisch is? Ik ga dat niet meer doen. Dat hoeft ook niet meer, want kijk gewoon naar de figuren die deze racistische karikatuur tot pijler van de beschaving verheffen en je weet genoeg.

Maar nu is het zaterdag 9 november 2019, de dag na het KOZP-congres, dat ik bijwoonde. Net als de anderen die daar aanwezig waren ben ik fysiek oké maar het besef dat dit heel makkelijk anders had kunnen zijn, zorgde voor een nacht met weinig slaap en veel gedachten. Ik ben mij, op zijn Haags gezegd, de tering geschrokken! Maar ik ben totaal niet verbaasd dat dit gebeurd is, want dit geweld, deze aanslag; het zat er wel aan te komen.

Dit geweld is er met dank aan al die mensen, in de media en daarbuiten, die de activisten van KOZP al jaren framen als gewelddadige kinderfeestverpesters. Niet dat er ooit geweld gebruikt is vanuit de activisten, maar het klinkt leuk en zo kun je de boodschap van deze mensen een stuk makkelijker negeren.

Dit geweld is er ook dankzij al die mensen die nu zeggen: “Ik keur dit geweld niet goed maar…”. Hoezo maar? Hoe ga je dit in vredesnaam goed praten dan? Wat rechtvaardigt een aanval op een groep mensen die een vergadering houden? Wat er gisteren in Den Haag gebeurde is ontoelaatbaar, punt. Geen maar. Punt.

Dit geweld is er ook met dank aan de media die zelfs nu nog spreken over  het “verstoren” van het KOZP congres door “tegendemonstranten”, een confrontatie tussen voor- en tegenstanders en allerlei wollig taalgebruik om het niet de naam de geven die het verdient. Wat er gisteren in Den Haag gebeurde, daar zegt de AIVD het volgende over: “Terroristen proberen door het plegen van aanslagen of het ermee dreigen angst te zaaien en daarmee de maatschappij te ontwrichten. Op die manier willen zij hun ideologische overtuigingen opdringen en de besluitvorming beïnvloeden.”

Dus laten we het ook vooral overal zo noemen: een terroristische aanslag. Dit zijn geen “tegendemonstranten”, dit is gewelddadig racistisch tuig! Spreek je godverdomme eens uit en neem je verantwoordelijkheid. Want waarom krijgt iemand als John van Zweden ruim baan op TV bij De Nieuwe Maan om over de zogenaamde “dreigbrieven” van KOZP te klagen, maar worden hem daar nul vragen gesteld over het feit dat hij een Twitter-tijdlijn heeft vol met bedreigingen aan het adres van activisten, of over het feit dat hij letterlijk oproept tot geweld tegen hen?

John van Zweden is ook de man die gisteren de locatie van de vergadering online gooide, met een weinig verkapte oproep tot geweld. Die tweet heeft hij vandaag natuurlijk snel weer weggehaald, want de tweet had zijn werk gedaan, en zo kan hij zijn handen in onschuld wassen (gelukkig hebben we de screenshots nog).

Dat de geheime locatie van het KOZP-congres door de Haagse politie op Twitter werd gegooid terwijl wij binnen nog aan het bedenken waren hoe we veilig weg konden komen is op zijn minst ook bijzonder te noemen. Dat de politie niet echt geïnteresseerd is in de veiligheid van de activisten is inmiddels wel duidelijk maar dit is bijna uitlokking?

Het geweld van gisteren is ook mede mogelijk gemaakt door de politiek, door al die politici die zich ook nu nog steeds niet echt uitspreken. Al jaren is voor iedereen zichtbaar hoe de activisten zowel verbaal als fysiek bedreigd worden. Dit geweld is het gevolg van te lang wegkijken en bagatelliseren, waardoor dit racistische tuig zich gesterkt en gesteund voelt. Al jaren wordt het recht op demonstratie van demonstranten tegen Zwarte Piet ingeperkt of zelfs afgenomen. De demonstranten die wel hun stem konden laten horen zijn  de afgelopen jaren bekogeld met eieren, pepernoten en bier. Ze zijn opgepakt, geïntimideerd en hebben de meest racistische spreekkoren moeten aanhoren.

Toch keek het grootste deel van politiek Nederland weg en zei weinig tot niets terwijl het recht om te demonstreren steeds verder in de knel kwam en het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering niet voor iedereen lijkt te gelden. De lieden die over elkaar struikelen in een poging de interruptiemicrofoon te bereiken bij mensenrechtenschendingen buiten onze landsgrenzen, beperken zich voornamelijk tot reacties over het verpesten van een kinderfeest. Of ze vinden dat mensen die vreedzaam tegen Zwarte Piet demonstreren “natuurlijk recht hebben om hun stem te laten horen”, alleen niet op het moment dat het fenomeen waartegen ze protesteren het land binnenkomt.

En ook vandaag lijkt daarin weinig tot niets veranderd te zijn.

Want het is mooi, die tweet van Jesse Klaver:

‘Een pand bestormen met vuurwerk, mensen intimideren, is niet het verdedigen van een Nederlandse traditie. Het is een regelrechte aanval op wie wij als land zijn. Stop de haat. Stop het racisme.’

Maar ‘wij’ zijn een intens racistisch land waar niet-witte mensen dagelijks te maken krijgen met institutioneel racisme. Juist dat is waarom KOZP bestaat. Zolang je dat niet hardop durft uit te spreken gaat hierin ook niets veranderen. De mensen die worden aangevallen en geïntimideerd; een deel van wit Nederland vindt dat zij niet het recht hebben om racisme aan te kaarten, omdat ze dankbaar moeten zijn, omdat ze tenslotte geen ‘echte’ Nederlanders zijn.

De mensen die met geweld willen afdwingen dat piet zwart blijft? Die gebruiken Zwarte Piet alleen maar als symbool voor dat wat ze eigenlijk willen zeggen: “Dit is ons land, jij hebt hier niets te vertellen”. Het zijn geen beschermers van een kinderfeest, het zijn mensen die vinden dat witte mensen superieur zijn. Het gaat niet om Zwarte Piet, het is gewoon racisme. Het afschaffen van een raciale karikatuur als deel van een kinderfeest is een kleine stap op de lange weg die nog afgelegd moet worden. Maar zelfs die stap is te groot voor deze mensen.

Tijdens het nachtelijke malen dat ik deed na het KOZP-congres kwam ook de gedachte voorbij om niet meer te gaan demonstreren. Niet omdat ik er niet meer in geloof, niet omdat het niet keihard nodig is, maar omdat de angst om daar te staan te groot is. Toch zal ik er zijn, met trillende benen, een steen in mijn maag, net als heel veel anderen die daar naast mij staan. Het alternatief is namelijk nog beangstigender – extreemrechts laten winnen, buigen voor geweld en accepteren dat je altijd een tweederangsburger zult blijven. Volgende week gaan wij weer naar Den Haag en hopen daar met heel veel anderen een keiharde vuist te maken tegen institutioneel racisme en tegen Zwarte Piet als symbool van dit racisme,

Ik wil iedereen, maar met name witte mensen, oproepen om tijdens de protesten aankomend weekend voor, naast en achter de vreedzame activisten te gaan staan. Hoe meer mensen er zijn, hoe veiliger het wordt.

———-

Aanvulling:

Er zijn dit jaar veel intochten waar ZP niet meer in zijn volle racistische glorie wordt opgevoerd, maar allerlei tussenvormen worden gekozen, zoals de inmiddels befaamde ‘roetveegpiet’ (dwz: alleen wat zwarte roetvegen op het gezicht, met (hopelijk) verder geen uiterlijke racistische karikaturen (kroeshaar, rode lippen, rare oorbellen etc). De actiegroep die het racisme uit het sinterklaasfeest wil halen, heeft daar de strategie om daar niet met protest aanwezig te zijn.

Dat is anders voor zo’n tien gemeentes die weigeren om zo’n veranderingstraject in te zetten en nog ‘gewoon’ racistische karikaturen toe te laten, of die soms zelfs actief te bevorderen. Het betreft de gemeentes Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere en Nijmegen. Daar wordt een, zoals altijd vreedzaam, en zwijgend, protest gehouden. Maar omdat dergelijke protestacties in toenemende mate door racistische en soms ronduit fascistische knokkers belaagd worden, steevast opgehitst door hetzerige websites als geenstijl of pownews, wordt er opgeroepen om met zoveel mogelijk mensen deel te nemen en de anti-racisten te helpen beschermen. Meer informatie vind je oa. bij doorbraak.