Ga naar de inhoud

Groot alarm voor ZAD bij Nantes

Update: de bezetters hebben gewonnen!: vliegveld is van de baan! Maar ontruiming dreigt nog steeds, bezetters krijgen nu tot 30 maart de tijd om zelf te ontruimen, anders volgt gedwongen ontruiming. (zie postings op indymedia)

 

Het lijkt erop dat er elk moment een beslissing kan vallen over het grote bezette gebied bij Nantes, de ZAD genaamd. Alternatieve boeren en sympathisanten houden daar al jarenlang een groot gebied met natuur en landbouwgrond bezet, om te voorkomen dat het gesloopt wordt voor de aanleg van een vliegveld. Er wonen zo’n 300 mensen op meer dan 1600 ha.

2 min leestijd

Eerder waren er mobilisaties op gang gekomen voor een grote manifestatie op 10 februari (zie daarover dit bericht)

Maar het lijkt erop dat de Franse staat daar niet op zal gaan wachten. Er zijn berichten over grote groepen ME en militairen die nu naar het gebied gaan, en naar de twee naburige steden waar de solidariteit met de ZADistes zeer sterk is: Nantes en Rennes.

Het gaat waarschijnlijk om het feit dat Macron woensdag een besluit gaat aankondigen. Of eigenlijk doet de premier dat dan,  Édouard Philippe, maar namens de raad van ministers en dat zal allemaal goed voorbesproken zijn. Hij kan in princiepe maar twee kanten op, (wel of niet door laten gaan) maar er wordt gespeculeerd dat er zowiezo ontruimd gaat worden. Ook als het vliegveld niet doorgaat, zal de bezetting verjaagd worden omdat de grond illegaal gebruikt wordt, maar vooral om spierballen te tonen en niet te laten lijken alsof de staat een nederlaag heeft moeten incasseren.

Politie en militairen zullen vooral nodig zijn in het geval er besloten wordt om het vliegveldplan wel door te laten gaan. Dan zullen er onmiddellijk grootschalige woedende reacties in Nantes en Rennes zijn, en ook in veel andere steden is al opgeroepen om in dat geval bijeen te komen. Zie hier een lijst met verzamelpunten.

Misschien dat er dan ook meteen begonnen wordt met ontruimen, om aanstroom van sympathisanten uit andere streken voor te zijn. Maar er is eerder in 2012 een poging gedaan tot ontruiming, die door fel verzet van de activisten afgeslagen werd. Ook nu hebben ze aangekondigd zich te zullen verzetten.
Deze 71-jarige buurtbewoonster zal zich in ieder geval bij het verzet voegen:

Wie op de hoogte wil blijven:

https://zad.nadir.org/spip.php?article5025  
https://www.acipa-ndl.fr/
https://nantes.indymedia.org/
https://twitter.com/hashtag/NDDL (er wordt getrolld bij het leven)

En wellicht onder dit bericht op indymedia.nl

arton13846 c2e0f medium