Ga naar de inhoud

10 februari: grote manifestatie ZAD

Het gebied van de ZAD bij Nantes, bezet door boeren en sympathisanten tegen de aanleg van een nutteloos en schadelijk vliegveld, wordt bedreigd met ontruiming. Op 10 februari is er een grote manifestatie voor solidariteit met de ‘bezetters’

3 min leestijd

Macron gaat binnenkort besluiten wat hij met het bezette gebied gaat doen. Zie daarover dit eerdere bericht. Naar verluidt zal er zowiezo ontruimd gaan worden, ook als er besloten wordt dat het vliegveldproject niet doorgaat.

Er wordt nu een poging gedaan om te bemiddelen, door een groep met onder andere mensen uit de Larzac-bezetting (elders in frankrijk, jaren ‘70, vergelijkbare situatie die gewonnen werd door de bezetters). Daar moest immers ook een oplossing komen omdat niet duidelijk was, nadat het oorspronkelijke plan voor een militair oefenterrein van tafel was, wie nu ‘recht’ op het gebied en de kostbare landbouwgrond had. Maar het is niet duidelijk of Macron daar oren naar heeft.

Ondertussen wordt het gebied natuurlijk gewoon verder bewoond en gebruikt door de bezetters. Er gaan de meest wilde geruchten over ‘Vietnam-tactieken’ om zich te verdedigen, die meestal onderdeel zijn van de propaganda tegen de alternatieve beweging.

Nu is er een mooi filmpje gemaakt om te mobiliseren voor 10 februari. Het filmpje refereert aan de ‘optocht van de stokken (batons)’. Die stokken werden meegenomen en achtergelaten door zo’n 40.000 demonstranten in oktober 2016 bij een demonstratie. Ze waren een blijk van belofte om terug te komen als het nodig zou zijn om het gebied te verdedigen.

Embedded:

{youtube}f04PFWcr63Q{/youtube}

Uit de beschrijving bij het filmpje:

Deze film is ook een oproep aan iedereen om naar de grote mobilisatie van 10 februari 2018 te komen om de toekomst in Notre-Dame-des-Landes veilig te stellen.

Oproep van 10 februari – voor een toekomst zonder luchthaven – iedereen naar de ZAD —

Manifestatie om 12 uur, waarom massaal samenkomen op de zad op 10 februari?

(…)

Op 9 februari zal de aankondiging van de openbare dienst van het luchthavenproject in Notre-Dame-des-Landes 10 jaar oud zijn. Als de regering na afloop van de bemiddeling van zes maanden heeft besloten dit project op te geven, is 9 februari het officiële einde van de openbare-dienstbesluit. We zullen het behoud vieren van het gebied, met al diegenen die deze lange geschiedenis van strijd in de afgelopen decennia hebben vergezeld. Wij komen bijeen om de volgende mijlpalen van de toekomst van de ZAD van Notre-Dame-Des-Landes samen te stellen. Als de regering alles afkeurde en tegenwerkt, dan zouden we er juist met zoveel mogelijk moeten zijn. Het bevestigt opnieuw onze belofte om het opstarten van werk en eventuele ontruiming van NDlL te voorkomen. Ongeacht de positie van de regering als resultaat van het bemiddelingsverslag, en hopend op het beste voor de rest, roepen wij u daarom op vandaag te organiseren om op 10 februari bijeen te komen en zijn toekomst te verzekeren

Voor meer info: Zad.Nadir.Org www.acipa-ndl.fr

Voor specifieke vragen op 10 februari: 10fev18ndlzad@riseup.net

Hier de Franstalige oproep voor 10 februari.

In het weekend van 10 Februari is in Nederland het 2.Dh5-festival.

Daar zal ook een workshop over deze (en andere) ZAD plaatsvinden