Ga naar de inhoud

Griekse gevangene Dimitris Koufontinas bij hongerstaking op randje van de dood

Sinds 48 dagen bevindt de revolutionaire gevangenen Dimitris Koufontinas van de “Revolutionaire Organisatie 17e November” in Griekenland zich in hongerstaking. Sinds twee dagen weigert hij ook nog om te drinken. Als de Griekse regering niet snel zou ingaan op zijn eisen om te stoppen met extra repressieve maatregelen en zijn gevangenisomstandigheden te verbeteren, dan zal hij aan de gevolgen van zijn dorststaking overlijden.

3 min leestijd

(Bron, stuk op Perspektive Online, vertaling globalinfo.nl, Foto van website Enough is Enough)

Koufontinas verzet zich daarmee tegen willekeur en repressieve pesterijen, waarmee hij al zijn hele tijd in de gevangenis werd geconfronteerd, maar vooral de laatste paar maanden. Met name werd er in december 2020 een speciaal voor zijn geval afgevaardigde wet aangenomen, waardoor verschillende verlichtende maatregelen voor zijn gevangenhouding plotseling worden geschrapt. Op 21 december 2020 werd hij ook nog, tegen de Griekse voorschriften in, naar een andere gevangenis verplaatst die ver weg ligt van zijn familie.

De situatie van Koufontinas is dramatisch. Hij is volstrekt uitgemergeld en kan nauwelijks nog spreken. Zijn nieren zijn gedeeltelijk uitgevallen en hij wijst medische verzorging grotendeels af.

Pesterijen in gevangenschap

Hoewel hij sinds 2010 eigenlijk het recht heeft op verlof, maar kreeg dat pas in 2017 voor het eerst. Sindsdien heeft hij zes keer begeleid verlof gehad, na een unaniem besluit van de bevoegde autoriteiten en de goedkeuring van verschillende openbare aanklagers.

Sinds de lente van 2019 kreeg hij geen toestemming meer voor begeleid verlof. Dat werd beargumenteerd met zijn politieke overtuiging en zijn weigering om daar afstand van te doen. Volgens de Griekse wet is er echter geen verband tussen het recht op verlof en de overtuiging van een gevangene. Zelfs het hoogste Griekse gerechtshof gaf Koufontinas gelijk, maar dat heeft tot nu toe niets aan zijn situatie veranderd.

In December 2020 werd wet 4760 -2020 door het parlement aangenomen, waarin gesteld wordt dat mensen die wegens “terrorisme” zijn veroordeeld, uitgesloten worden van het recht op begeleid verlof. Ook kunnen hun straffen niet uitgezeten worden in gevangenissen waar arbeid wordt gericht in de landbouw. De enige veroordeelde die in deze categorie paste en in zo ‘n landbouwgevangenis zat, was Koufontinas. De wet was dus direct tegen hem gericht.

11 Keer Levenslang plus 25 jaar gevangenisstraf

Wegens lidmaatschap van de militanten “Revolutionaire Organisatie 17e November” is hij in 2002 gearresteerd en vervolgens tot 11 keer levenslang veroordeeld plus 25 jaar gevangenisstraf.

De “Revolutionaire Organisatie 17e November” was van 1975 tot 2002 in Griekenland actief. In 2002 . In 2002 werd de organisatie opgeheven nadat een actie mislukte. In de 27 jaar van haar bestaand voerde de groep talloze gewapende acties uit. Daarbij werden ook mensen gedood die voor de regering van de VS werkten, of die in de tijd van de dictatuur in Griekenland (1967 – 1974) gemarteld hadden, en grote kapitalisten en en politici.

De Duitse solidariteitsorganisatie Rote Hilfe e. V. eist, samen met veel andere groepen en organisaties uit heel Europa, dat er een einde wordt gemaakt aan de discriminerende behandeling van Dimitris Koufontinas.

Zie ook verklaring (Engels) bij start hongerstaking