Ga naar de inhoud

Geen20-nieuws 3 juli

Protesten in Hamburg begonnen, politiestaat ingesteld. In het weekend was de aftrap van de protesten tegen de G20-topconferentie die op 7 en 8 juli in Hamburg moet plaatsvinden. Maar ook meteen een woest optreden van politie tegen pogingen om een actiecamp op te zetten, dat door de rechter nota bene was toegestaan. Hier wat tips voor wie naar Hamburg gaat om te demonstreren of actie te voeren.

8 min leestijd

(Zie voor eerdere berichten over de G20-protesten in Hamburg deze tag)

De mededeling in de vorige update dat er tot nu toe niets verboden is en dat de camps toegestaan lijken, was helaas veel te optimistisch.

Door het instellen van de ‘blauwe zone’ op vrijdag 7  en zaterdag 8 juli is in feite alles verboden geraakt dat keurig was aangemeld in die zone van 38 km2. Daaronder zelfs keurige programma’s van organisaties als Attac. Deze laatste heeft dat aangevochten bij de rechter, maar de zaak verloren.

Ondertussen begint het meldingen van repressie te regenen. Voorlopig hoogtepunt is de overval van hordes ME-ers op een camp dat opgebouwd werd op een schiereiland in de Elbe (Elbpark Entenwerder) in het zuiden van Hamburg afgelopen nacht, terwijl een rechter nadrukkelijk een toestemming had gegeven voor dat camp. Het eigengereide politieoptreden heeft hier en daar een schandaal veroorzaakt en wordt door sommige reguliere media afwijzend beschreven. filmpje

Goed filmpje Graswurzel tv: http://graswurzel.tv/p286.html

Het is duidelijk dat de politie niet van plan is een camp te laten ontstaan waar ook mensen kunnen slapen. Dat terwijl dit camp ver van het stadscentrum af lag.
Een camp in het Volkspark in Altona, tamelijk ver weg van het stadscentrum, wordt voorlopig met rust gelaten maar er wordt ook nog niet overnacht.

Eerder werd zaterdag ook een karavaan voertuigen uit het Wendland tegengehouden en urenlang doorzocht door politie, die de karavaan vervolgens beval terug te rijden. Doordat mensen in Hamburg snel een demonstratie vormden en de karavaan ophaalden konden ze uiteindelijk toch verder gaan naar het Volkspark in Altona (waar een van de twee actiecamps gepland is).

Nadat het politieoptreden veel kritiek op deed laaien, deed de verantwoordelijke federale minister van Binnenlandse Zaken de Maizière er nog een schep bovenop.  Hij had het op een persconferentie over “hart durchgreifen” en “geweld in de kiem smoren” en maakte duidelijk hard optreden van de politie te willen zien en excessen te zullen verdedigen.
Volgens website Heisse hebben ze daartoe 20.000 manschappen met 3000 voertuigen, 160 honden, 60 paarden en 11 helikopters.

De demonstranten hadden tot vorige week ook 1 (een) antiek waterkanon, maar dat is in beslag genomen.

Ook de eerste door de politie mishandelde journalisten hebben zich al gemeld. Een journalist die zijn perskaart liet zien, werd de perskaart afgenomen, in zijn buik geslagen en met pepperspray bespoten. 

Ook zijn er inmiddels huiszoekingen geweest bij linkse activisten in Hamburg en Rostock en komen er meldingen van activisten die bezoek aan huis krijgen door politie om te waarschuwen dat ze in de gaten gehouden worden, of te melden dat ze hun stad niet mogen verlaten en zich elke dag op het politiebureau moeten melden om dat aan te tonen. Een van de doorzochte personen in Rostock blijft tot minstens 10 juli vastzitten.

De grensovergangen, ook met Nederland, worden plotseling weer goed in de gaten gehouden.

Al dit geweld vooraf en de spierballenvertoon en oorlogstaal is natuurlijk ook bedoeld om mensen af te schrikken om de komende dagen deel te gaan nemen aan de protesten.

Meer nieuws over repressie hier https://twitter.com/ea_hh

copfreeneighborhoodDemonstraties begonnen

Er waren al eerder demonstraties en acties geweest, (1000 mensen ‘spontaan’ op 29 juni, bijvoorbeeld) zie eerdere verslagen maar afgelopen zaterdag werd de aftrap gegeven van grote protesten in de vorm van een mobilisatie van NGO’s en vakbonden onder de noemer Wave of Protest. Het betreft een demonstratie die zo’n 10.000 mensen trok volgens reguliere media (andere bronnen hebben het over 25.000) en georganiseerd werd om voorzichtig afstand te kunnen nemen van de meer op directe actie en totale afwijzing van de G20 gerichte protesten later in de week.
Filmpje van de actie zaterdag (nou ja, 3,5 uur lang live-opname van Russia Today)

Het programma voor de komende dagen is goed te volgen op allerlei websites www.g20hamburg.org

Hier een lijst met aanloopplekken.

Gipfel für globale Solidarität: solidarity-summit.org
Bündnis G20 Welcome to Hell, Internationale antikapitalistische Demonstration 6.7.: www.g20tohell.blackblogs.org
Block G20 – colour the red zone, 7.7.: www.blockg20.org
Jugend gegen G20 / Bildungsstreik am 7.7.: www.jugendgegeng20.de
Hafenaktion 7.7.: https://shutdown-hamburg.org
Internationale Demonstration am 8.7. “Grenzenlose Solidarität statt G20!”: www.g20-demo.de
​​​​​​​NoG20 international: www.g20-protest.info
Queerfeministisches Bündnis gegen G20: https://fmnsm.blackblogs.org
G20 entern: http://g20-entern.org/

Kort samengevat, los van kleinere initiatieven:

Woensdag 5 juli: Begin Tegentop, programma (woe 5 en donderdag 6)
(Engels)
nachtelijke dansdemo https://linksunten.indymedia.org/de/node/216933
Manifestatie binnenstad http://urbanshit.de/1000-gestalten-g20/

Donderdag 6 juli: Tegentop,
vanaf 16:00 Manifestatie en daarna demonstratie ‘Ẃellcome to Hell’

Vrijdag 7 juli: Blokkadeactie haven, acties ‘colour the red zone’, en vele andere acties.
In de namiddag verhuist het circus dwars door de binnenstad van Messehalle naar Elbphilarmonie.

Zaterdag 8 juli: Grote demonstratie “Grenzeloze Solidariteit ipv. G20”

Repressie

De staat begroet zijn burgers in Hamburg met een arsenaal van 20.000 zwaarbewapende stormtroepers.
Gelukkig zijn de demonstranten goed georganiseerd en zitten advocaten klaar om gearresteerden te helpen en zijn ‘demosanitater’ uit heinde en ver gekomen om te helpen de goede gezondheid te behouden.

Het Arrestantennummer is +49(0)40 432 78 778
(nb: dit is geen nummer voor informatie)

Infoclip (Duits)
een Engelstalige flyer over wat-te-doen bij repressie

En een hele brochure in het Engels (pdf)

Korte samenvatting:

Meestal is gebruikelijk om je ID bij je te hebben en naam, adres en geboortedatum (meer niet!) te geven bij verhoor na arrestatie. Maar daar kan natuurlijk naar believen vanaf geweken worden. Er zijn ook gevallen van succesvol in grote groep weigeren identiteit te geven bekend. Als je geen papieren kunt tonen, kunnen ze dat gebruiken om je vingerafdrukken te nemen. Er bestaat ook op straat ID-plicht…

Maar verklaar verder niets, eis een advocaat, je hebt er recht op, evenals een telefoontje (twee eigenlijk, je hebt het recht op twee geslaagde telefoontjes!) om rechtshulp te vragen. Bel  dan het EA nummer. Laat zaken als agenda’s thuis, let op dat je geen foto’s maakt van actievoerders en dergelijk die door de politie in beslag genomen kunnen worden, en bedenk dat ze je telefoon of laptop leeg kunnen trekken.

Leg geen verklaring af, ook niet over jezelf en zeker niet over anderen, al lijkt het nog zo onschuldig. Onderteken niets, je bent nergens toe verplicht.

Doe je mee aan acties die ‘vervolgbaar zijn’ zorg er dan voor dat je geen opvallende kleren draagt, en denk daarbij ook aan kleine kenmerken (logo’s, labels, stickers etc). Klets niet onnodig – en zeker niet met onbekenden – over wat er voorgevallen is (wel lief zijn voor elkaar natuurlijk…). Afhankelijk van de aanklacht kunnen ze je vragen om vingerafdrukken, dna, om te poseren voor camera’s of om van kleding te wisselen. Doe dit alles niet vrijwillig, weiger medewerking.

Je kunt bij arrestatie maximaal tot het einde van de volgende dag vastgehouden worden. Willen ze je langer vasthouden dan moet dat door een rechter beaamd worden, waarna je maximaal 10 dagen vastgehouden kan worden (waarna weer verlenging voor een rechter kan komen) en bij die zitting heb je recht op aanwezigheid van een advocaat. Dring aan op een advocaat van de EA, accepteer niet degene die ze je toewijzen.

Naast de gebruikelijke zaken als wapens en drugs, zijn in Duitsland verboden (en dus kunnen die benut worden om je op te pakken of toegang te weigeren aan de grens): gezichtsbedekking, lichaamsbeschermende zaken (‘passieve bewapening noemen ze dat’), gasmaskers, beschermende schoenen, vuurwerk… Die zaken moet je ook niet in je auto meehebben als je de grens over gaat.
Vanwege het overdadig gebruik van pepperspray door de Duitse politie is het handig om een fles met uitspoelwater bij je te hebben, en droge kleren…

Als je weer vrijgelaten bent, meld je dan ook weer af bij de EA.

Let ook op speciale regels voor jongeren (tussen 14 en 18). Je kunt vragen of je ouders een papier meegeven dat de volwassenen met wie je op reis bent de tijdelijke autoriteit zijn, zodat die je eventueel uit de bak kunnen komen halen.

Let goed op elkaar, vorm (affiniteits-)groepjes om voor elkaar te zorgen en bespreek van te voren wat er allemaal kan gebeuren en hoe je dan wilt reageren. Geef elkaar je gegevens zodat je die makkelijk aan de EA door kunt geven, maak een eigen verlanglijstje zodat je weet wat er moet gebeuren bij arrestatie. Laat elkaar dus weten welke medicijnen je nodig hebt en wie er thuis gewaarschuwd moet worden en en zo.

Denk eraan dat er allerlei veiligheidsdiensten actief zijn, die lang niet allemaal in uniform zijn. Soms volgen ze demonstranten en pakken ze uren na demonstraties ver van de plek waar ze actief waren op.

Informatieve clip in het Duits

Overigen:

Nieuwsticker Engels:
https://videoticker.fcmc.tv/info?inverse=1

Advies van lokale krant Mopo over hoe de stad binnen te komen.

Weer een afzegging. Na president Temer van Brazilie heeft nu ook koning Salman van Saudi Arabië afgezegd.

En ook de alcoholisten onder ons kunnen een steentje bijdragen

Clip: https://www.youtube.com/watch?v=U9q5DgcKVcw

Ps: Donaties voor de website om dit soort berichtgeving te kunnen doen zijn meer dan welkom

De kaarten hieronder zijn uit de protest-reader (pdf)

 actionmapg20hamburg

actionmap2