Ga naar de inhoud

G20-nieuws 30 juni

Camp soort van toegestaan, eindpunt demo 8 juli niet en meer…

7 min leestijd

(Zie voor eerdere berichten en vertaalde oproepen en dergelijke over de G20 in Hamburg deze tag)

Camp

In hoger beroep heeft het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe besloten dat de autoriteiten van Hamburg ten onrechte hebben verboden dat er een protestcamp opgericht wordt in het Stadtpark. Helaas laat de uitspraak wel mogelijkheden voor beperking open. Zo zouden de autoriteiten wel het recht hebben om bepaalde activiteiten op zo’n camp te verbieden, te bepalen dat er maar een bepaald aantal mensen toegelaten mag worden, of het te laten verplaatsen naar elders. Wat de burgemeester nu gaat doen is onduidelijk. Eerder verklaarde hij dat er geen actiekamp getolereerd zou worden. Nu is de officiele stand dat er “geen camp toegelaten zal worden waar vandaan gewelddadige acties voorbereid worden”.

Hoe dan ook de actievoerders zijn al begonnen met de activiteiten op het camp, en er staan al tenten.
De politie heeft woordvoerders “uitgenodigd voor een gesprek” en zal dan vast voorwaarden gaan stellen. Ondertussen is al bekend dat dat gesprek niets heeft opgeleverd.

Er zijn ook al verschillende ‘barrios’ (camp-buurten) uitgeroepen  en er zijn programma’s klaar voor bijeenkomsten en optredens en zo.

Een andere uitspraak van een rechter was minder gunstig voor de demonstranten. Tot nu toe zijn er nog geen aangemelde demonstraties verboden verklaard. Maar wel wordt een deel van de route of het eindpunt door de autoriteiten aangevochten. Zoals het geval is bij de grootste van alle aangemelde demonstraties, op 8 juli. Die mag niet eindigen op het Heiligengeneistfeld. Dat zou te dicht in de buurt van het conferentieoord liggen. Voorgesteld wordt dat nu het Plein bij het St Pauli Millerntorstadium als eindplek geldt. De organisatoren van de demonstratie – een brede coalitie van linkse groepen, vakbonden en partijen, moeten nog besluiten of ze dit op hun beurt weer gaan anvechten, of niet.

Plekken voor actievoerders

Los van de twee camps, waarvan iedere keer weer onzeker is of en hoe ver ze kunnen opbouwen (zie daarvoor de website en de andere website) zijn er allerlei infopoints en hang outs voor demonstranten en actievoerders. De ‘infopoints’ betreft voor een groot deel aangemelde manifestatieplekken die officieel een vergunning hebben gekregen en waar je dus ook het recht hebt om toegelaten te worden (da’s dan de theorie, wat de praktijk wordt zullen we moeten afwachten…) Er worden actiekaarten in veelvoud beschikbaar gesteld en een tip is dat dezelfde letter-nummer-kaders van de kaarten door iedereen gebruikt worden voor afspraken en dergelijke .

Enkele belangrijke vaste actieplekken:

*) De Rote Flora, Schulterblatt Schanzenviertel (info-point, meeting space and retreat)

*) De hele wijk Gängeviertel midden in de stad wordt omgevormd tot “oase” zoals ze het zelf noemen en daar zal voeding verkrijgbaar zijn, evenals water, douches en informatie. Het zal een vrijhaven zijn tussen het stadhuis en de veiligheidszone in

*) Het Centro Sociale in Sternstraße 2 in het Karoviertel (noord st. pauli, vlakbij de G20-kermis).

*) Club Uebel & Gefährlich,  een club in een oude oorlogsbunker vlakbij het Karoviertel, zal een programma draaien van lezingen en presentaties, maar ‘s avonds ook feesten.

*) In verschillende kleine parken in de binnenstad wordt een poging gedaan een permanente ‘ontvangstprogramma’ op te zetten. let bijvoorbeeld op aankondigingen van “Arrivati park”

*) Het lokale initiatief St. Pauli selber machen zal een  retreat bieden in Zuidelijk St. Pauli op het Hein-Köllisch-Platz en bij lokaal park “gezi park fiction”.

*) Initiatief New Hamburg van het Veddel eiland, wat een van de buurten is waar de meeste migranten wonen, organiseert een G63 activiteit op Hansaplatz in St. Georg (een verwijzing naar de 63 nationaliteiten die in Veddel te vinden zijn).

*) In het voetbalstadion van FC St. Pauli (“Millerntorstadion”)  zal een internationaal mediacentrum voor de  G20-protesten zijn.

*) Noordelijk van de G20 zone bevindt zich de campus van de Universiteit van Hamburg  in het  Grindelviertel, waar plannen zijn voor het inrichten van een plek voor grotere bijeenkomsten.

*) Op 5 juli zal de binnenstad overdag plotseling volstromen met de publieke performance  “1000 gestalten” , geïnspireerd op een vergelijkbare actie in Brazilië. Er is des avonds een Nachtdansdemo  19:00 vanaf St. pauli landungsbrücken.

*) Op 6 juli is er eerste een manifestatie, dan een demonstratie onder de titel  “welcome to hell”, die vanuit de Rote Flora en autonome groepen is georganiseerd.  Begint om 16:00 op de Fischmarkt in Altona. Dan zijn er ook optredens van bands (Goldenen Zitronen, Neonschwarz, Johnny Mauser & Captain Gips)
Zie ook Plan of Action voor de Demonstratie (Engels)

*) Cafe Knallhart op universiteitsterrein (Von-Melle-Park 9 ten noorden van Grindelallee)  Aldaar ook vanaf woensdag tm zaterdag dag en nacht eten en drinken van onder andere onze eigen actiekeuken Sabot!

eanummer

Repressie:

Er is nu een telefoonnummer van de EA (soort permanente arrestantenhulp) dat vanaf 1 juli 24 uur bemensd zal zijn: (00)49(0)4043278778
NB Dit is een noodnummer, niet gebruiken voor algemene vragen  (zie daarvoor de website van de EA Hamburg: https://eahh.noblogs.org/

Voor al het nieuws over repressie zie oa twitterfeed https://twitter.com/ea_hh

Volgende nieuwsbrief zal geheel over (maatregelen tegen) repressie gaan. Hier een Engelstalige korte flyer met tips voor demonstranten (als pdf).

Korte dingen

Afgelopen zaterdag was er een demonstratie bij de gevangenis in Harburg, ten zuiden van Hamburg  die gereedgemaakt is om gearresteerd demonstranten in op te slaan. Hier zijn de beelden

Donderdag 29 juni was er huiszoeking bij twee leden van de linkse organisatie Roter Aufbau en bij het redactielokaal van hun krant Klassencultur. In all drie de gevallen werd de voordeur ingetrapt en waren de politie-agenten zwaar bewapend. De twee personen werden ervan ‘beschuldigd’ een half jaar geleden onder pseudoniem een interview te hebben gegeven aan dagblad Taz waarin ze zich uitspraken voor krachtdadig verzet tegen de G20.
Er was meteen een protestdemonstratie tegen de invallen met zo’n 450 mensen.

Buitenste ring om Messehalle (vergaderruimte G20) ziet er nu zo uit.

Het waterkanon van de demonstranten (een antiek exemplaar dat ooit van de politie gekocht werd, en in bezit van alle papieren en vergunningen, met nummerbord AC-AB 1910) is afgelopen woensdag door de politie wederrechtelijk in beslag genomen.
Filmpje van de inbeslagname hier.

polizei

Drie ‘hundertschaften’ ME (relpolitie) uit Berlijn zijn alweer teruggestuurd. Buurtbewoners hadden geklaagd dat ze de hele nacht feest vierden in het containerdorp waar ze ondergebracht waren (en waar eerst vluchtelingen zaten). Ze zorgden voor veel dronken overlast, piesten overal de heggen onder en hadden zelfs in het openbaar seks met elkaar. De politieagenten verdedigden zich met de briljante verklaring dat ze zich anders verveelden. Maar als je straks belden ziet van hordes behelmde knuppelaars, dan weet je wat er onder die helmen zit. Nieuwsfilmpje.

Een van de 19 vaste leden van de G20, de president van Brazilië, heeft afgezegd. Het betreft de heer Temer,  een neoliberale zakenmannenvriendje die president is geworden door de wat minder corrupte en veel linksere Delma Roussof te wippen in 2016 maar nu dermate veel protesten in eigen land te verduren krijgt dat hij niet af durft te reizen.

In de Haven van Hamburg zijn aparte ‘veiligheidszones’ los van die in de binnenstad.

Daklozen moeten de stad uit voor Trump en co.

Amerikaanse relporno voor de G20
——-

Ps: Donaties voor de website om dit soort berichtgeving te kunnen doen zijn meer dan welkom