Ga naar de inhoud

Gaat TTIP de ijskast in? Onderhandelingen haperen nu Europa aarzelt

Terwijl de publieke weerstand tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) – het gigantische “handels”verdrag dat voorgesteld wordt tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten – gestaag toegenomen is sinds de onderhandelingen twee jaar geleden gestart werden, zijn er tekenen dat ook de officiële regeringssteun in heel Europa aan het haperen is.

3 min leestijd

(Bron: commondreams.org, vertaling globalinfo.nl. Foto: Bijna 3 miljoen mensen in heel Europa hebben een petitie ondertekend waarin de Europese Commissie wordt gevraagd om het verdrag te schrappen. (foto: greensefa/flickr/cc))

In een interview met de regionale Franse krant Sud Ouest die afgelopen maandag werd uitgebracht, zei de staatssecretaris van Handel Matthias Fekl dat de onderhandelingen Amerikaanse belangen dienden en “ofwel niet vooruit kwamen, of in de verkeerde richting verliepen.”

“Als er niets verandert, zal dat aantonen dat er geen wil is om te komen tot onderhandelingen die in wederzijds belang zijn,”zei hij, om er aan toe te voegen: “Frankrijk overweegt alle opties, inclusief het ronduit afbreken van de onderhandelingen.”

Ondertussen heeft een groep van meer dan 55 Britse parlementsleden een motie ondertekend waarin grote zorgen worden geuit over het gigantische handelsverdrag, dat door maatschappelijke groepen een geschenk voor het bedrijfsleven is genoemd. Caroline Lucas, parlementslid voor de Green Party, heeft de motie ingediend en die is nu ondertekend door alle leden van de Scottish National Party in het Westminster-parlement, evenals door labour-leider Jeremy Corbin en zijn schaduw-kanselier John McDonnell.

Paul Ames van Politico (een gezaghebbende Amerikaanse mediaproject, vert.) schreef eerder deze maand over het “afkoelen van de geestdrift aan beide kanten van de Atlantische Oceaan”, met de vermelding dat sinds de onderhandelingen begonnen in juli 2013, het handelsverdrag “wat van zijn glans heeft verloren”.

“Zorgen over de uitwerking van TTIP heeft uiteenliggende groepen bij elkaar gebracht” schreef hij “van Franse boeren tot Duitse advocaten over de grondwet, en politici van links tot rechts.”

Bijna 3 miljoen mensen hebben in heel Europa een petitie ondertekend waarin de Europese Commissie wordt gevraagd om het verdrag te schrappen.

Vorige week hield de in Oxford gevestigde groep ‘We Own It’, die zich bezig houdt met zaken rond publieke diensten, een demonstratie tegen de voorgestelde TTIP, met de waarschuwing dat die er aan zou kunnen bijdragen dat particuliere bedrijven bovenmatig betrokken zouden kunnen raken in publieke diensten.

Cat Hobbs, die in de groep actief is, vertelde de Oxford Mail: “Het idee is dat er nieuwe markten opgemaakt zouden worden voor particuliere bedrijven en de werkelijkheid hier is dat de publieke diensten opengesteld zullen worden voor particuliere bedrijven. De rechten van multinationals zullen belangrijker worden dan die van ons”.

En een veel omvangrijkere actie staat gepland voor 10 oktober in Berlijn, waar meer dan 50.000 demonstranten verwacht worden die samen zullen komen voor het centrale treinstation van de stad om te protesteren tegen TTIP en een vergelijkbaar verdrag tussen de EU en Canada dat bekend staat als de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Dat evenement is onderdeel van een hele week van Internationale Actiedagen tegen ‘corporate-friendly trade deals’.

In een interview met EurActiv over de geplande demonstratie noemde Cornelia Füllkrug-Weitzel, voorzitter van de Duitse progressieve coalitie van kerken Brot Für die Welt TTIP een “poging om de regels van rijke geïndustrialiseerde landen op te leggen in de mondiale handel.”

Weerstand tegen TTIP is vooral in Duitsland erg sterk, waar maar 39 procent van de bevolking voorstander is van het handelsverdrag.

Dit alles ondersteunt de stelling die eerder deze maand gemaakt werd door de mede-oprichter en redacteur van American Prospect (een liberaal Amerikaans tijdschrift, vert.), Robert Kuttner, die in een opiniestuk schreef dat zowel TTIP als het Trans Pacific Partnership (TPP) goed “op het punt zouden kunnen staan om te bezwijken aan hun eigen tegenstrijdige doelen en incoherente logica.”