Ga naar de inhoud

G8/G20 nieuwsoverzicht 24 juni

Morgen (25 juni) begint de G8/G20-vergadering in Toronto, Canada
(zie eerder overzicht). Of zoals het officieel geregeld is: de G8-top is in het dorpje Huntsville 200 kilometer boven Toronto en de aanpalende G20 in Toronto zelf. (foto demonstratie tegen crisis Berlijn umbruch).

 

3 min leestijd
payyoufuckers

Actiegroepen hebben allerhande protest georganiseerd in Toronto en de eerste demonstraties (en arrestaties) zijn al geweest. Het conferentieoord in Toronto is omringd door drie soorten hekwerk van in totaal 6 kilometer lengte. Submedia tv heeft er een clippie over gemaakt.

Nieuws en persberichten en dergelijke zijn te vinden op: http://attacktheroots.net/ en http://2010.mediacoop.ca/

Op 18 mei werd een brandaanslag gepleegd op een vestiging van de RBC-bank in Ottawa, die een half miljoen dollar schade veroorzaakte. In een persverklaring werd gemeld dat de bank doelwit was geworden omdat het bedrijf sponsor was van de olympische spelen in Vancouver, waartegen veel protest was, onder meer van inheemse bewoners die het sportevenement tegen hun zin op hun land geplaatst zagen. Precies een maand later, en vlak voor begin van de G20-protesten, werden op 18 juni drie mannen gearresteerd die onder meer van ’terrorisme’ aangeklaagd dreigen te worden.

De politie maakte melding van het vinden van allerlei gewelddadig materiaal bij huiszoekingen tijdens de arrestaties, maar moest dat later weer bijstellen.
Activisten hebben ook geclaimed verantwoordelijk te zijn voor de aardbeving die op 23 juni het gebied trof.

Zoals gebruikelijk zijn er noodwetten afgevaardigd om repressie tegen burgers mogelijk te maken. Activisten rond het G20-conferentieoord maken melding van arrestatie van mensen die weigeren zich te laten identificeren, waaronder journalisten.

Ergens is een park toegewezen waar demonstranten wel met een spandoekje mogen staan.  Voor de rest is het afwachten wat er van de burgerlijke vrijheden overblijf, en welke nieuwe wapens er tegen demonstranten ingezet worden.

Een groepje weldoorvoede ngo’s schuift ondertussen in het conferentieoord aan met de heersers om ze te ‘herinneren aan hun beloftes’. Het mediacollectief van de demonstranten beschrijft ze terecht als een kleine minderheid en “a G20 focused campaign called At the Table, which focuses on vague slogans about eliminating poverty and saving the earth that sound good to people who understand that the world is a messed up place. But while the At the Table campaign calls for Canadians to “take bold action to end poverty at home and abroad,” their members are actively pacifying people who want to take to the streets to make their message heard. (bron)

Op 21 juni werden activisten overvallen en uren gevangengehouden in een geimproviseerd actielokaal.
Vrouwen betoogden op die dag tegen de regering Harper en zijn “aanval op reproductieve rechten in binnen- en buitenland”.
Op 22 juni was er een uitbundige samenloop van queers in Toronto. submedia maakte een verslag.

Zie ook dit hilarische videoverslag van de 23e, met onder andere poging om stillen in de demonstratie te interviewen.

Er komt een dagelijks krantje uit.

Achtergrondinformatie over de G20/G8 is onder meer te vinden in The Dominion
en bij g20breakdown

Artikel: G20 & Deficits.

Global Bonapartism.

Kijk ook uit voor het IMF .

Ondertussen is net over de grens in Detroit het US Social Forum begonnen.

——————–

g2024De komende dagen staan allerlei acties en bijeenkomsten op de agenda.

Zaterdag de 26e wordt afgesloten met een swingende demonstratie , waarvoor hier een clip.
Zondag arrestantensolidariteit.

Houdt u verder op de hoogte via de eerder vermelde websites

Globalinfo.nl zal een regelmatige update van nieuws in het nee-derlands maken.