Ga naar de inhoud

G20-Hamburg Globalinfo Update

De G20, de staatshoofden van de 20 machtigste landen in de wereld, komt begin juli bijeen in hartje Hamburg. Dat heeft mevrouw Merkel tenminste zo gepland. Tienduizenden demonstranten gaan dat proberen te verhinderen. Hierbij een update van de voorbereidingen van beide kampen.

4 min leestijd

Zie een eerder bericht hierover op globalinfo.nl.

Zoals daar bericht werd er begin december een eerste actieconferentie over de protesten gehouden (cartoons verslag). Er waren zo’n 500 deelnemers, die twee dagen lang in allerlei werkgroepen en plenair over de komende acties spraken. Daarnaast zijn er nog verschillende andere netwerken die zich met het thema bezig houden, zowel meer gematigd (NGO-netwerk) als radicalere (autonome directe actie). Die maken ook allemaal plannen en naar verwachting zullen tenminste enkele tienduizenden mensen actief aan de protesten deelnemen.

De G20-bijeenkomst, waar duizenden politici en ambtenaren en journalisten aan deelnemen, vindt plaats in de Messe-halle in hartje Hamburg. Dat is een merkwaardige plek, aangezien het precies in buurten ligt met een grote hoeveelheid linkse activisten (tussen Schanzenviertel en Karo-viertel in), omringd door nauwe straten waar stoeten met hoogwaardigheidsbekleders in limousines makkelijk vast komen te zitten. Er wordt dan ook een waar leger aan politiekrachten en hun bewapening/voertuigen ingezet om de boel te beveiligen. Zie hier een voorproefje toen de OVSE-top er afgelopen december werd gehouden.

De G-20-top zelf is trouwens op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli. Onder de deelnemers zijn dan (als ze dan nog aan de macht zijn natuurlijk) ook de heren Trump, Erdogan en Poetin. Nederland is trouwens ook van de partij, daartoe uitgenodigd door de Duitse Regering. Nederlandse ministers doen ook mee aan de talloze onder-vergaderingen (zoals van ministers van Financiën) die al begonnen zijn.

In februari werd er een andere actieconferentie gehouden door directe actiegroepen die ook een informatieve bezichtiging van de komende vergaderlocatie hielden

Er vliegt ook al van alles in brand.

————

De volgende activiteiten rond de G20-top zijn al publiekelijk aangekondigd:

Actiekamp gedurende de hele week (over de plek zal nog gesteggeld worden met de autoriteiten)

Tegentop voor mondiale solidariteit op woe 4 en do 5 juli

Donderdag 6 juli: Autonome demonstratie tegen de top G20 Welcome to hell (https://g20tohell.blackblogs.org/)

Vrijdag 7 juli: massale blokkades van de conferentie en actiedag tegen de kapitalistische infrastructuur en voor het klimaat.

Zaterdag 8 juli: Grote gemeenschappelijke demonstratie

In de aanloop/voorbereiding:

17 en 18 maart vergadering van de ministers van Financiën van de G20 en Nederland in Baden Baden. Een protestcoalitie roept op om daar ook tegen van leer te trekken.

Eerstvolgende actieconferentie op 8 en 9 april (in de salon van voetbalclup St Pauli). Meer informatie tzt op http://www.g20hamburg.org

Op 12 en 13 juni is er een bijeenkomst van het Afrika-netwerk van de G20 in Berlijn. Ook daar tegen/over wordt vergaderd, in Berlijn, door tegenstanders.

Er zijn allerlei thematische werkgroepen opgericht onder de paraplu van de ‘brede’ anti-G20 beweging (feministen, jongeren etc). Je vindt de contactgegevens deels hier.

In Hamburg zelf zijn natuurlijk allerlei overleggen en info-avonden gaande, maar dat slaan we hier even over. Zie de lokale activistische agenda’s daarvoor. Ook wordt er campagne gevoerd om mensen lokaal te vragen om actievoerders onder de hoede te nemen gedurende de week.

Links en websites enzo

http://www.g20-hamburg.mobi/2017/01/das-war-der-gipfel/

http://interventionistische-linke.org/beitrag/ihr-feiert-wir-planen

https://www.facebook.com/JugendGegenG20/photos/gm.219816758480775/1205517469545184/?type=3

https://www.facebook.com/g20entern/photos/a.850500171758410.1073741828.836985389776555/872051116269982/?type=3

https://linksunten.indymedia.org/de/node/202221

https://linksunten.indymedia.org/de/node/199275

https://www.youtube.com/watch?v=PXRpxUOa7dQ

Anti-G20-netwerk Berlijn: https://antig20berlin.noblogs.org/

 + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Er is een nieuwsbrief voor activisten (in het Duits) waarop je je hier kunt abonneren:
*Newsletter*
https://www.g20hamburg.org/newsletter/subscriptions

Algemene websites over de campagne:

http://www.G20-Hamburg.mobi

http://www.g20-protest.de

http://www.g20-demo.de

http://www.g20-entern.org

http://www.tschuess.noblogs.org

https://g20tohell.blackblogs.org/

http://www.antig20berlin.noblogs.org

NoG20-News https://g20hamburg.org/de/newsletter/nog20-news

En in het Nederlandse zal hier zo goed mogelijk de boel gevolgd worden: https://www.globalinfo.nl