Ga naar de inhoud

G20 met Trump naar Hamburg

De G20, vergadering van de (leiders van) de 20 machtigste landen op deze aardbol, wil in juli (2017) in hartje Hamburg gaan vergaderen. Daar zal dan ook de Oranje Brulboei uit de United States voet aan wal gaan zetten, naast even doorluchtige hoogheden als Putin, Erdogan en uiteraard ook Merkel.

2 min leestijd

Activisten en allerhande linkse organisaties zijn druk bezig met voorbereidingen voor protest en actie. De omvangrijke linkse bewegingen in Hamburg en de rest van Duitsland kennend, zal dat er dan ook flink van komen.

In het eerste weekend van december zal er een eerste actieconferentie zijn, waarvoor breed gemobiliseerd wordt, ook internationaal.

(zie Engelse aankondiging, en programma (Duits)

Voor de (buurt)bewoners in Hamburg is er op 27 november een vergadering in de feestzaal in het stadion van voetbalklub St Pauli

Hamburg wordt geregeerd door ‘rood-groen’ (SPD en Grünen), hetgeen, helaas voor de eeuwige optimisten onder de lezers, betekent dat de repressie tot in de puntjes geregeld zal zijn. Net als in Frankfurt bij de protesten tegen de ECB de afgelopen jaren, geven de groenen blijk van een onuitputtelijke loyaliteit aan de neoliberale law and order. De Sociaal-democraten deden dat natuurlijk al sinds hun oprichting meer dan een eeuw geleden. Naar verluidt worden gevangen demonstranten hier opgesloten.

En gaat de politie met dit soort voertuigen de straat op.

Maar Hamburgse activisten/bewoners zijn wel wat gewend, zoals te zien is bij recente demonstraties rond behoud van het linkse centrum Rote Flora: https://www.youtube.com/watch?v=4Aw0CtCSUdk (of 1 mei, tegen extreem rechts, etc.)

Als generale repetitie – voor alle partijen – komt er in december de topconferentie van de OVSE in Hamburg. (8/9 December)

De conferentie op 3 en 4 december in de HAW (Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Alexanderstraße 1) gaat over uiteenlopende zaken als de geschiedenis van eerdere vergelijkbare protesten (G8, blockupy, Ende Gelande), de buurtstrijd in Hamburg, de Hamburgse haven en aanpalende thema’s als de ontwikkelingen van sociale bewegingen in andere Europese landen, kapitalisme, de oorlog tegen Rojava, en vele andere zaken. Zie het volledige programma hier.

Websites

https://www.g20hamburg.org/

http://www.g20-protest.de/

http://www.g20-hamburg.mobi/

Op https://www.globalinfo.nl zal als vanouds getracht worden zoveel mogelijk nuttige informatie in de aanloop en nasleep naar het Nederlands te vertalen.