Ga naar de inhoud

G20 Hamburg: demonstratieverbod in hele stad afgekondigd

Op 7 en 8 juli gaan de wereldleiders en hun delegaties van de G20 vergaderen in hartje Hamburg. Er zijn door tegenstanders van de neoliberale wanorde grote demonstraties en acties aangekondigd.
Nadat bestuurders van de stad maandenlang hadden verklaard dat ze geen ingrijpende maatregelen zouden nemen om rechten van demonstranten in te perken tijdens de G20-top, werd op 9 juni toch de gevreesde ‘blauwe zone’afgekondigd.

4 min leestijd

(zie voor eerder berichten over de komende G20-protesten deze tag bij globalinfo.nl)

De hele binnenstad van Hamburg wordt tot een zone verklaard waar demonstraties zonder reden verboden worden verklaard en waar actievoerders zonder aanleiding verwijderd of opgepakt kunnen worden. Als reden verklaren de autoriteiten dat ze de veiligheid van de conferentiegangers moeten bewaken. de zone reikt veel verder dan doorgaans de ‘rode zone’ rond het conferentieoord (die is ook al afgekondigd) en beslaat een gebied van bijna 40 vierkante kilometer! (zie kaart hier) Op deze manier zijn demonstraties en acties in de hele stad verboden tijdens de dagen van de topconferentie. Waarnemers vermoeden dat de maatregelen genomen zijn om ook de hotels waar delegaties verblijven en de toegangswegen vanaf het vliegveld in het noorden van de stad te kunnen vrijwaren van demonstranten.

Overigens wordt Hamburg bestuurd door een Groen-linkse regering van Grünen en SPD.

De waakhond van burgerrechten Grundrechtekomitee heeft een felle verklaring uitgebracht waarin gesteld wordt dat de maatregel onwettig is en juist bijdraagt aan escalatie. Er zal dan ook op allerlei manieren tegen de maatregel geprotesteerd worden en het zal ook bij de rechter aangeklaagd worden. Zie de analyse van het Grundrechtekomitee hierover (Duits).

Bewoners van Hamburg zijn overigens goed bekend met dergelijke pogingen tot inperking van burgerrechten. het is een stad met een lange traditie van fel verzet tegen ontruimingen en gentrificatie. Het symbolisch centrum van de opstandige buurten in het Centrum Rote Flora ligt op een paar honderd meter van het conferentie-oord. Bij protesten tegen de dreigende ontruiming van de Rote Flora probeerden de autoriteiten zogenaamde ‘Gevarengebieden’ in te stellen waar een permanente uitzonderingstoestand moest heersen, waar bewoners zich massaal en inventief tegen hebben verzet.

Grenzen

Eerder al werd bekend gemaakt dat Duitsland de landsgrenzen met onmiddellijk ingang gaat bewaken en tijdelijk het verdrag van Schengen gaat opschorten (zie bijvoorbeeld De Gelderlander hierover)

Afgelopen weken was er eindelijk een rechtelijke uitspraak gekomen over het toestaan van een actiecamp in het Stadpark in Hamburg. De rechter vond het onterecht dat het stadsbestuur daar toestemming voor weigerde, al liet die wel een deur open voor het geval er andere (dan politieke) bezwaren zouden zijn, bijvoorbeeld als het camp slecht zou zijn voor de natuur van het park. Vertegenwoordigers van de demonstranten hadden aangevoerd dat er ook was ingestemd met   een massaal concert van de Rolling Stones in het park later dit jaar…
Om de druk op de autoriteiten te verhogen werd een geïmproviseerd camp bij de gloednieuwe Elbphilharmonie opgericht.

Organisatoren van acties en demonstratie in Hamburg hadden eerder al verklaard dat er ook voor onderdak van demonstanten geszorgd zal worden als er geen camps zijn toegestaan. “Dan worden gewoon alle parken en pleinen camps” en ook zouden vele progressieve culturele instellingen in dat geval hen deuren opengooien. Actiegaarkeukens uit heel Europa zullen in Hamburg komen koken voor de actievoerders.

Protestprogramma

Demonstranten hebben al luidkeels aangekondigd dat ze zich van geen verbodsmaatregel wat zullen aantrekken. Het protest-programma begint al de week voor de G20-top zelf. Op woensdag 5 juli opent een tegentop en op donderdag 6 juli wordt er een demonstratie onder de titel “Wellcome to Hell!” vanuit het naast het conferentieoord gelegen Schanzenviertel. Op 7 juli, de eerste dag van de G20-top worden er pogingen gedaan om de toegangswegen van het conferentie-oord, de Messehalle die werkelijk midden in de stad ligt, te blokkeren en ook wordt er een actie in de haven van Hamburg uitgevoerd om te wijzen op de rol van logistiek bij het dagelijks functioneren van kapitalisme, dat het ware probleem is.

Aan het eind van de dag gaan de G20-delegaties proberen om zich dwars door de stad te verplaatsen van de Messehalle naar een cultureel en culinair programma in de splinternieuwe Elbphilharmonie.

Op zaterdag 8 juli wordt er een grote demonstratie gehouden, waar tienduizenden mensen verwacht worden, onder de titel “Grenzeloze Solidariteit in plaats van G20”.

Zie voor links naar onderdelen van het programma in die week hier.

Het stadion van profclub voetbal St Pauli biedt onderdak aan demonstranten en tientallen theaters en kroegen in de stad scharen zich aan de kant van de tegenstanders van de G20.

Overigens is op uitnodiging van Duitsland ook de Nederlandse regering aanwezig op de G20-vergadering.

Legal info voor demonstranten.

Zie eerdere berichtgeving en oproepen voor de G20-protesten onder deze tag.