Ga naar de inhoud

Franse minister zinspeelt op afbreken TTIP

De Franse minister van Handel Matthias Fekl heeft, volgens het gezaghebbende Duitse weekblad Die Zeit afgelopen maandag in Berlijn publiekelijk gezinspeeld op een mogelijk afbreken van de onderhandelingen (tussen de EU en de VS) over het vrijhandelsverdrag TTIP.

2 min leestijd

(Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons – cc-by-sa-3.0.)

Volgens het Duitse weekblad uitte de minister, eigenlijk staatssecretaris, zijn zorgen omdat de Amerikanen tot dusver op geen enkel punt waar Europese landen zich zorgen over maken, iets tegemoet gekomen zijn. Noch over landbouw, of de gebrekkige transparantie, het bedrijfstribunaal ISDS of overheidsaanbestedingen willen de Amerikanen een duimbreed toegeven. Als dat zo blijft, bij de volgende onderhandelingsronde in oktober in Miami, zal Fekl voorstellen om de onderhandelingen af te breken.

Fekl denkt ook dat er inhoudelijke correcties nodig zijn bij het (officieel reeds uitonderhandelde, maar nog niet geratificeerde) vrijhandelsakkoord CETA tussen de EU en Canada.

Ook in Belgische media wordt melding gemaakt van de klare dreiging van Fekl om de stop eruit te trekken. “De Verenigde Staten moeten blijk geven van “wederkerigheid” in de onderhandelingen over het bilaterale vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de VS. Anders dreigt een “pure en simpele stop” van de onderhandelingen door Frankrijk. Dat zegt Mathias Fekl, Frans staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.” (volgens het Vlaams infocentrum Land en Tuinbouw, die zich baseert op informatie van persbureau Belga).

Franse ministers die dreigen om internationale onderhandelingen over handel te verlaten, moeten serieus genomen worden. Zo was het ook Frankrijk dat eind jaren 1990 een einde maakte aan het verfoeide MAI-akkoord (waarvan veel elementen nu weer in TTIP opduiken) over investeringen, van de OECD. Toen Frankrijk onder druk van boeren-bewegingen en maatschappelijke organisaties uit de onderhandeligen stapte, betekende dat meteen het einde van de onderhandelingen over het investeringsverdrag.