Ga naar de inhoud

FNV: De rek is eruit

De inflatie in Nederland is op het hoogste punt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. De lonen blijven ver achter bij de stijgende prijzen. We zitten middenin een regelrechte nationale inkomenscrisis. Miljoenen gezinnen hebben financiële problemen. Dit kunnen wij niet accepteren. De lonen moeten omhoog! Help jij ons mee?

3 min leestijd

(Overgenomen van website FNV)

Verhoog de lonen, niet de winsten!

Zoiets ontstaat niet opeens. Het is het gevolg van jarenlange ‘scheefgroei’ van de welvaart in ons land. Van de onstilbare geldhonger van bedrijven, die liever hun aandeelhouders dan hun medewerkers belonen. Van politieke keuzes, die dit gedrag alle ruimte hebben gegeven. 

Voor de FNV is dat onacceptabel. Daarom presenteren wij een noodplan om nú samen met onze leden en de rest van Nederland deze inkomenscrisis te bezweren en recht te zetten wat is scheefgegroeid. We roepen iedereen op zich bij ons aan te sluiten. Samen kunnen we de balans herstellen.

Doe met ons mee!

De lonen moeten nú omhoog. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want met hoe meer mensen we zijn, hoe sterker we staan richting werkgevers en politiek Den Haag. Dus laat je gegevens achter, dan houden wij je op de hoogte van alle activiteiten.

Samen staan we op. We rekenen op je! 

Onze eisen

Hogere lonen en vaste banen

Hogere lonen zijn nodig én rechtvaardig. Het kan niet zo zijn dat de winsten op peil blijven, terwijl mensen de rekening krijgen, omdat de lonen achterblijven. Het is hoog tijd dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie zodat mensen automatisch meer geld krijgen als de boodschappen duurder worden. Bovendien moeten werknemers die structureel werk doen, een vast contract krijgen, zodat meer mensen zekerheid hebben over hun inkomen en weten wat er elke maand binnenkomt.

Verhoog per direct het minimumloon en de uitkeringen

Verhoog per direct het minimumloon naar 14 euro per uur, inclusief de bijbehorende uitkeringen en AOW. De laagste inkomens hadden al moeite rond te komen en komen nu helemaal in de problemen door de hoge inflatie. Bovendien is het minimumloon in Nederland al decennia te laag. Daarnaast worden de uitbetalingen van mensen met een pensioen of een uitkering door de koppeling op peil gehouden. Verhoging van het minimumloon is al jaren een speerpunt van de FNV en nú is de tijd om dit te realiseren.

Laat niemand in de kou staan: een maximum voor energieprijzen

De energieprijzen zijn ontploft. Veel mensen kunnen nu al de rekening niet meer betalen en die groep wordt alleen maar groter. Zij zitten straks letterlijk in de kou. Onze eis is dat de energieprijzen een maximum krijgen, zoals in de ons omringende landen. Zo kunnen we de komende jaren ook verder werken aan de verduurzaming van onze energie, zonder dat mensen daar de rekening voor moeten betalen.

Hoe gaan we dat betalen?

Het is rechtvaardig dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Daarom stellen wij het volgende voor:

  • Verhoog de belasting op winst naar 35% (zoals de meeste werkenden ook betalen over hun loon) en pak belastingontduiking aan. Bedrijven maken nog steeds forse winsten. Olie-, en gasproducenten maken zelfs recordwinsten, juist door de inflatie. Als bedrijven hun eerlijke deel betalen, kunnen we nu het inkomen van gezinnen ondersteunen én blijven investeren in de sectoren waar iedereen gebruik van maakt.
  • Verhoog daarnaast de belasting op inkomen uit vermogen naar minstens hetzelfde niveau als inkomen uit arbeid. Het kan niet zo zijn dat mensen die werken voor hun geld meer belasting betalen dan mensen die slapend rijk worden. Met deze inkomsten investeren we in de mensen die het land draaiende houden.