Ga naar de inhoud

Felle verklaring Syriza over onderhandelingen

De misschien wel meest dramatische week in de recente Griekse politieke geschiedenis is nu aangebroken. Wordt de linkse Syriza-regering door Dijsselbloem en de Europese Commissie gedwongen om de laatste restanten van de welvaartsstaat in Griekenland af te breken? Of slagen ze erin om het hoofd geheven te houden en het recht te behouden om zelf beleid te maken? Daarbij zal ook uitmaken of er enige vorm van solidariteit vanuit het buitenland te zien is. Een vertaling van de recente verklaring in deze door het Politieke secretariaat van Syriza (dat door de website greekanalyst als ‘een soort oorlogsverklaring’ wordt betiteld).

3 min leestijd

(NB: deze vertaling is gemaakt op basis van de Engelse vertaling van greek analyst, waarbij controle bij het originele Griekse document niet mogelijk was, wegens niet beheersen van de Griekse taal). Zie ook deze felle oproep van Stathis Kouvelakis, dit verslag van de bezetting van het hoofdkantoor van Siemens in Athene en dit artikel met tijdschema van de ‘onderhandelingen’ met Griekenland.

Verklaring van het Politieke Secretariaat van Syriza (14 mei 2015)

Vanaf het eerste moment dat deze regering gevormd werd, werd duidelijk – zowel binnenslands als daarbuiten – dat het mandaat dat door de Griekse bevolking is afgegeven, bindend is en een kompas vormt bij de onderhandelingen.

De rode lijnen die de regering trekt, zijn de rode lijnen van de Griekse bevolking en ze drukken de belangen uit van de arbeiders, zelfstandigen, gepensioneerden, boeren, en jongeren. Ze zijn de uitdrukking van de behoeftes van het land om een nieuwe koers in te zetten van groei, met sociale rechtvaardigheid en herverdeling van rijkdom als kern.

Het aandringen van de leners om het MoU (Memory of Understanding, de afspraken van de vorige regeringen met de Trojka, vert.) uit te voeren van de regering Samaras, wat een verstikkende houdgreep van politieke druk en financiële afknijping in het land creëert, staat in schril contrast met het idee van democratie en soevereiniteit van de bevolking in Europa. Het drukt de obsessieve fixatie uit op bezuinigingsbeleid dat de welvaartsstaat ontmantelt, het oligarchische bestuur van Europese zaken in besloten kamertjes die nooit geraakt worden door de wensen van de bevolking [en] de weg vrijmaken voor de opkomst van extreemrechts in Europa.

Deze eisen kunnen niet aanvaard worden. Ze kunnen niet aanvaard worden door de Griekse bevolking die al die afgelopen jaren gestreden heeft om een einde te maken aan het criminele beleid van de Memoranda. Ze kunnen niet aanvaard worden door de bevolking van Europa en door de progressieve maatschappijen en politieke krachten, die strijden voor een Europa van solidariteit en democratie.

De burgers van Griekenland en Europa zijn geen passieve consumenten van het tv-journaal op 8 uur. Wij geloven in tegendeel dat we medespelers kunnen zijn in een onderhandeling die ons gemeenschappelijke lot aangaat, in Europa en wereldwijd.

SYRIZA zal elk mogelijk initiatief nemen om de Griekse bevolking te informeren, maar ook de Europese bevolking. In elke stad, elke buurt en werkplek, maar ook in all landen van Europa zullen de parlementsleden, Europese Parlementsleden en leden van SYRIZA bijeenkomsten houden met [andere] leden van SYRIZA en krachten van solidariteit [naar de partij] met een brede oproep tot mobilisatie voor de overwinning van democratie en waardigheid.

Nu is het de tijd voor de mensen zelf om het strijdperk te betreden.

Wij zullen winnen.

——————–

Originele tekst in Grieks is hier te vinden.

Foto: Sofokleousin