Ga naar de inhoud

Hoofdkantoor Siemens in Griekenland bezet

Anarchistische en andere antiautoritaire activisten zijn op maandagmiddag 11 mei het hoofdkantoor van de Duitse multinational Siemens in Athene ingegaan en hebben dat enkele uren bezet gehouden. Doel was om zoals een verklaring dat beschrijft: in het kader van de klassenstrijd solidariteit te vragen van arbeiders in Duitsland en Europa in de strijd tegen het Griekse en Europese kapitalistische systeem”.

2 min leestijd

Op hetzelfde moment als het kantoor van Siemens werd bezet, werd er een blokkade gehouden van de hoofdingang van het Griekse bedrijf Ellaktor SA, dat gespecialiseerd is in bouw en energie.

Volgens een verklaring die werd uitgebracht door de anarchistische en antiautoritaire collectieven die de gelijktijdige directe acties hadden georganiseerd, “Ontvangt Ellaktor S.A. als onderdeel van de lokale financiële elite grote bedragen geld van de EU, terwijl het betrokken is bij zo ongeveer elke grote bouwproject in het land, terwijl via de massamedia (tv-stations, kranten, websites etc.) die in bezit zijn van dezelfde eigenaar (Mpompolas) ze de bevolking ervan proberen te overtuigen dat er extreme bezuinigingen noodzakelijk zijn, die hebben geleid tot de humanitaire crisis en de overleving van de rijksten teneinde Griekenland binnen het neoliberale financiële systeem van de EU te houden.

Verder is de geschiedenis van Siemens nauw verweven met de geschiedenis van het kapitalisme in Europa. In 168 jaar is Siemens verwikkeld geweest in honderden gevallen van omkoping van ambtenaren op alle niveaus, grote milieurampen, en gruwelijke uitbuiting van arbeiders, terwijl het alle mogelijke steun heeft geschonken aan de Duitse nazi-partij en een omvangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het militaire apparaat van Hitler: Siemens had zijn eigen inrichtingen in Auschwitz en honderden gevangenen in het concentratiekamp hebben daar in de productie moeten werken.

Natuurlijk werd na de oorlog, zoals met de meeste Duitse bedrijven gebeurde, het nazi-verleden voor het gemak vergeten en werden ze zelfs vrolijk gesubsidieerd door het Marshall Plan (met belastinggeld van Amerikaanse arbeiders) om bij te dragen aan de ontwikkeling van West-Europa.

De kern ligt voorbij de tv-shows, de verklaringen en allerlei alarmistische scenario’s zoals een Grexit, zelfs voorbij het geval van de Griekse publieke schuld: de onderhandelingen zullen het leven en de toekomst bepalen van elke arbeider in Griekenland, en binnenkort elke arbeider in de Europese Unie (EU)

In deze klassenstrijd roepen vele anarchisten in Griekenland voor een verbond van Europese arbeiders, om de strijd aan te gaan tegen uitbuiting en slavernij van arbeiders in Europa. Het conflict gaat, ondanks de misleidende verklaringen, niet tussen Griekenland of Duitsland. De mensen in Europa, Duitsers, Spanjaarden, Italianen, Franse etc. arbeiders hebben niets te verdelen”.

De gehele verklaring in het Grieks: op indymedia Athene

{youtube}8t2KYIRGvZE{/youtube}