Ga naar de inhoud

Europese Commissie overweegt blokkades op zee tegen migranten

Volgens de nieuwsdienst EU Observer sluit de Europese Commissie niet uit dat ze gaan bespreken hoe blokkades op zee te vormen om te voorkomen dat migranten vanuit Noord-Afrika Europees grondgebied bereiken.

3 min leestijd

“We hebben onze steun uitgesproken voor het onderzoeken van deze mogelijkheden”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie op maandag (18 september) tegen verslaggevers op de vraag of zij dergelijke onderhandelingen zou uitsluiten. Verdere details werden niet gegeven. (Bron: EU Observer, artikel achter paywall) Maar de uitspraak is een duidelijke bevestiging van vergelijkbare verwijzingen die Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie afgelopen weekend maakte. Ze zat op dat moment naast de Italiaanse extreemrechtse president Meloni en ze hadden het over het feit dat veel migranten het Italiaanse eiland Lampedusa op zijn gegaan, vanuit Tunesië. Meloni heeft tot dergelijke blokkades opgeroepen.

Een dergelijke blokkade is overigens in strijd met de wet. Eerder in 2012 werd Italië al eens veroordeeld door het Europees Hof voor de Mensenrechten (European Court of Human Rights) omdat de Italiaanse marine 200 vluchtelingen op zee had tegengehouden en in plaats van ze op te vangen had teruggestuurd naar Libië. Eerder voerde de EU onder leiding van Italië de operatie Sophia, met als doel om schepen en andere vaartuigen ‘op te sporen en uit te schakelen’ maar daarbij moesten opvarenden worden opgevangen en naar het Europese vasteland gebracht. Daardoor werden 45.000 mensen gered.

Kennelijk is de overeenkomst met Tunesië, die Rutte samen met Meloni en von der Leyen sloot met de Tunesische extreemrechtse president Kais Saied niet afdoende. (zie daarover eerder bericht op globalinfo). Er zijn ook problemen met de afspraak, die in een ‘memorandum of understanding’ gegoten is en waarbij Tunesië 105 miljoen euro beloofd wordt als hij harder optreedt tegen migranten die vanaf Tunesische kust de oversteek proberen te maken. Joseph Borrell, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU zou zich over de deal bezwaard hebben, en ook een aantal lidstaten (die niet bij de deal betrokken waren) liggen dwars.

Ondertussen heeft Frankrijk opmerkelijke maatregelen genomen om de oversteek van migranten naar Engeland te bemoeilijken door kettingen van boeien in het water (in dit geval de rivier de Canche, die uitkomt op het Kanaal) te plaatsen. Die zouden boten moeten tegenhouden die via de rivier het Kanaal opgaan om migranten op te pikken die de oversteek willen wagen. (Zie meer hierover bij Matthias Monroy).

Monroy wijst er in zijn bericht op dat vergelijkbare ketens ook in de VS ingezet worden door de staat Texas aan de grens met Mexico in de Rio Grande, maar dan met gruwelijke messchijven tussen de boeien om te voorkomen dat mensen er overheen klimmen. De foto is daarvan afkomstig. Tot nu toe is er geen teken dat de Franse afzetting ook dergelijke zaken bevat. In het geval van Texas bestaat er veel kritiek op, ook van de federale overheid en er zijn al twee mensen omgekomen bij de afzettingen, waarbij onduidelijk is of de messen daarbij een rol speelden.