Ga naar de inhoud

Migratie-deal met Tunesië misdadig en illegaal

Terwijl hij net zijn eigen regering had doen vallen, kwam Rutte op de proppen met een deal met de Tunesische president Kais Saied om migratie te stoppen. In ruil voor geld belooft de president de vluchtelingen te lijf te zullen gaan. Bovendien dreigt ook op de langere termijn Tunesië akkoord te gaan met het terugsturen van vluchtelingen uit Europa naar Tunesië, ook als het helemaal geen Tunesische ingezetenen zijn.

2 min leestijd

Rutte hoopt hiermee de rechtse sentimenten in eigen land te kunnen paaien, wat des te interessanter is nu er verkiezingen aankomen. U ziet hem dan ook op alle nieuwsfoto’s glunderend staan handenschudden met de Italiaanse fascist Meloni.

Maar de deal is misdadig en gaat voor veel ellende en doden zorgen.

Vluchtelingenwerk Nederland legde eerdere al uit waarom dat zo is: De Tunesië deal: mensenrechten in het gedrang

Deze deal zorgt ervoor dat deze mensen aan de grens worden tegengehouden en hen het recht om asiel aan te vragen wordt afgenomen. Vluchtelingen die geen andere uitweg zien dan vluchten, zullen alsnog op zoek gaan naar een alternatieve route. Mensensmokkelaars profiteren hiervan en laten mensen via nog gevaarlijkere en zwaardere routes de grens oversteken.

Amnesty International gaf eerder al Drie Argumenten Tegen de Deal

Afspraken maken met een repressieve leider kun je geen doorbraak noemen’, zegt Dagmar Oudshoorn van Amnesty International Nederland. ‘Het is uiterst kwalijk dat Nederland hiermee in heeft gestemd en zelfs een leidende rol lijkt te spelen. Onze regering moet de mensenrechten serieus nemen.’

Op de nieuwswebsite over de EU Euractiv legt het ervaren Europees Parlementslid Sofie In ‘t Veld uit waarom de deal ook nog eens onwettig is: Rutte , Meloni en von der Leyen hebben helemaal niet de bevoegdheid om dergelijke akkoorden te sluiten. “Demissionair premier, zonder de minste bevoegdheid om namens de EU te spreken, sluit een zeer controversieel pact, met onduidelijke rechtsgrondslag”, twitterde In ’t Veld en vroeg “[wie] wordt er eigenlijk bedoeld met “de Europese Unie”? Von der Leyen, Rutte en Giorgia Meloni hebben geen bevoegdheid om namens de EU afspraken te maken”. (Sofie In ‘t Veld is onlangs overgestapt van D66 naar Volt).

“Vieze deals met dictators zijn niet alleen immoreel maar ook ineffectief. Repressie en slecht bestuur drijven alleen maar meer mensen op gammele bootjes. VVD-campagne vermomd als EU-actie”, aldus In ’t Veld in een vervolgtweet.

En Euractiv besluit zijn berichtgeving met de opmerking:

De deal komt slechts een week nadat Rutte’s vierde kabinet viel vanwege onoverkomelijke meningsverschillen binnen de coalitie over de regels voor gezinshereniging. Na de val van het kabinet beschuldigden oppositiewetgevers en kabinetsleden Rutte en zijn VVD-partij ervan “de coalitie te hebben opgeblazen” om migratie tot het dominante onderwerp van de komende verkiezingen te maken.