Ga naar de inhoud

Eurogroep doet weer nekklem op Griekenland

Vandaag werd bekend dat de Eurogroep, onder leiding van onze minister van Financien Dijsselbloem, vooralsnog weigert om het toegezegde noodgeld aan Griekenland uit te keren omdat ze ‘nog niet tevreden zijn’ over de bezuinigingen die Syriza uitvoert.

2 min leestijd

Een bedrag van 3 miljard euro was in oktober toegezegd, als onderdeel van het eerder goedgekeurde Derde Memorandum. In dat Memorandum had de Griekse regering allerlei beloftes over bezuinigingen en hervormingen moeten doen. Het bedrag aan steungeld was vervolgens in twee delen opgeknipt, die alleen uitgekeerd werden als voldaan zou worden aan de afspraken.

Zie dit bericht op nu.nl dat zich baseert op de Wall Street Journal (maar dat artikel zit achter een paywall).

Wij citeren nu.nl: Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei maandag voorafgaand aan overleg in Brussel dat er veel is gedaan door Griekenland, maar dat er nog stappen gemaakt moeten worden. ”Ik verwacht vandaag geen beslissing.”

Wat niet in het Nederlandse bericht staat, maar bijvoorbeeld wel in een artikel in de linkse Duitse krant Neues Deutschland, is welke maatregelen Syriza volgens de Eurogroep zou moeten terugnemen/aanpassen. Het betreft bijvoorbeeld de instelling van een ziekenkostenverzekering voor mensen die nu onverzekerd blijven, de inrichting van hulpcentra in stadsbuurten voor armen, en de (afstelling van de) verkoop en ontruiming van de door de arbeiders bezette zeepfabriek Vio.Me.

Mocht je Dijsselbloem zelf willen raadplegen over deze vreemde zetten om een land weer ‘gezond’ te krijgen, dan heb je pech gehad, want hij is ondertussen lekker met vakantie.

Onder druk van Brussel heeft Syriza de bewuste maatregelen alvast uitgesteld.