Ga naar de inhoud

Drie internationale online bijeenkomsten over bewapening, klimaatrechtvaardigheid en militarisme

Online bijeenkomsten over wapenhandel en klimaat (2 december), Europees beleid (7 december) en de COP 28 milieuconferentie (8 december)

3 min leestijd

Stop Wapenhandel nodigt je uit:

Zaterdag 2 december 17.00h  NATO Climate Killer – Climate Crossfire

Discussie over het rapport ‘Climate Crossfire. How NATO’s 2% military spending targets contribute to climate breakdown’ van Transnational Institute, Stop Wapenhandel en Tipping Point North South, naar aanleiding van COP28 die van 30 november tot 12 december plaatsvindt in Dubai.

NAVO landen hebben afgesproken om minimaal 2% van hun BBP uit te geven aan hun militair apparaat. Dat is een willekeurig percentage, niet gerelateerd aan een dreigingsanalyse, en gebaseerd op een beperkte definitie van veiligheid. Ook Nederland doet mee en verhoogt zijn militaire uitgaven in 2024 met 40% ten opzichte van 2023, waarvan minstens 28% naar nieuwe wapens gaat. Wat voor gevolgen heeft dat voor de uitstoot van broeikasgassen door de krijgsmacht? Wat zijn de financiële en ecologische gevolgen in het komende decennium als de NAVO dit beleid doorzet, en zal hoe de wapenindustrie hiervan profiteren? Registreer hier http://bit.ly/NATO-Climate-Killer-part2 Lees het rapport op https://stopwapenhandel.org/klimaat-kruisvuur/

Donderdag 7 december 17.00h  From war lobby to war economy. How the arms industry shapes European policies

Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel lanceert zijn nieuwe rapport ‘From war lobby to war economy. How the arms industry shapes European policies’ met een online discussie. Recent riepen de EU ministers van Defensie op om de wapenindustrie volledig toegang te geven tot alle publieke en private financiering, en om wapenproductie niet langer te ‘discrimineren’ als het gaat om investeringen. De EU militariseert in rap tempo. In het eerste EU lange-termijnbudget (2014-2020) ging nog helemaal geen geld naar de wapenindustrie, inmiddels is er eind 2020 een half miljard euro toegekend aan militair onderzoek en werd in 2021 een European Defence Fund ingesteld van €8 miljard voor zeven jaar. Nu worden duurzame financiers opgeroepen om in wapenproductie te investeren.

Welke rol heeft de wapenindustrie gespeeld in deze snelle ontwikkeling in Brussel? Registreer hier  voor deelname.

Vrijdag 8 december 15.00h  Some insights into COP 28: What is happening on the ground?

Live vanuit Dubai met onder meer Nesmah Mansoor Ali (Yemeni Peace Track Initiative), Rula Asad (Syrian Female Journalists Network) and Deborah Burton (Tipping Point North South)

Wat heeft antimilitarisme te maken met klimaatrechtvaardigheid? Hoe verergert militarisme de klimaatcrisis? – Van de uitzondering voor militaire emissies in klimaatbeleid tot verhoging van militaire uitgaven ten koste van klimaatfinanciering. Van greenwashing door krijgsmacht en wapenindustrie tot georganiseerd geweld ter verdediging van het plunderen van de planeet … De vele relaties moeten dringend worden aangepakt.

Sluit je online aan op 8 december voor een informeel gesprek met activisten op COP28. Live vanuit Dubai vertellen ze hoe ze militarisme hoger op de klimaatagenda proberen te krijgen en demilitarisering aandragen als strategie voor klimaatrechtvaardigheid. Registreer hier https://bit.ly/InsightsCOP28

*********************

Alle bijeenkomsten zijn in het Engels. Meer informatie op www.stopwapenhandel.org

Een bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld. Steun onafhankelijk vredeswerk op NL11 TRIO 0390 4073 80 (BIC/Swift code TRIONL2U)