Ga naar de inhoud

Doden bij opstand Sri Lanka, regering wankelt

Het is al maanden zeer onrustig op Sri Lanka. Er is een zware economische crisis, waar de corrupte regering geen oplossing voor biedt en een groeiende beweging tegen in opstand komt.

2 min leestijd

(zie vorig bericht over Sri Lanka op globalinfo)

De premier van Sri Lanka,  Mahinda Rajapaksa, heeft maandag zijn ontslag ingediend nadat duidelijk werd dat aanhangers van zijn regering betrokken waren bij aanvallen op tegendemonstranten. Er werd een ware klopjacht op oppositieleden gehouden in de hoofdstad. Als reactie werden huizen van politici en zakenlieden in brand gestoken. De president, broer van de premier, is ondertussen nog aan de macht.

Zie (Engelstalige) video van Deutsche Welle (en daaronder vertaling van hun besxchrijving bij de video):

{youtube}WfgGnyWNKrA{/youtube}

De premier van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, heeft maandag zijn ontslag aangeboden te midden van de ergste economische crisis van het eiland in decennia, die tot wijdverspreide protesten heeft geleid. Maandag werden in de hoofdstad Colombo troepen ingezet nadat tegenstanders en aanhangers van de regering van Rajapaksa slaags waren geraakt buiten het kantoor van de president. De autoriteiten stelden in het hele land een avondklok in om de onrust te bedwingen nadat tientallen mensen in het ziekenhuis waren opgenomen bij de grootste botsingen in weken van anti-regeringsprotesten. De politie meldde dat ten minste twee mensen zijn gedood, onder wie een parlementslid van de regerende partij Sri Lanka People’s Front. Meer dan 150 anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Zie ook berichtgeving op Al Jazeera