Ga naar de inhoud

Deliveroo-koeriers voor het blok gezet

Na een dagenlange bezetting van het hoofdkantoor van Deliveroo in Brussel, staan de actievoerende koeriers nu voor het ultimatum van het bedrijf. Vanaf 31 januari moet iedere werknemer accepteren dat hun vaste contract afloopt en ze als zzp-er bij deliveroo werken. Wie dat niet aanvaardt, vliegt de laan uit. De koeriers gaan door met acties.

2 min leestijd

Tot zover het plan van het bedrijf. De bezetting liep afgelopen vrijdagavond af met een akkoord om te onderhandelen

Meestal betekent dat ‘met een kluitje in het riet’.

Uit een stukje op de website van Het Belang van Limburg: “Onze eisen blijven dezelfde”, vertelt Douglas Sepulchre, woordvoerder van het collectief. “We willen de deadline van 31 januari, waarop er een einde komt aan onze Smart-contracten nog altijd zien verdwijnen. We willen tussen twee statuten kunnen kiezen. Dat van Smart en dat van zelfstandige. Maar bovenal willen we een vast loon betaald door Deliveroo.”

Aan de acties in Brussel werd ook door ‘slaveroo’-bezorgers uit Nederland deelgenomen.
Het AD meldt dat afgelopen zondag deliveroo-werkers in Utrecht zouden staken (eerder waren er ook al acties in Haarlem en Amsterdam): “Zondag staken Nederlandse Deliveroo-bezorgers ook in Utrecht. Ze hebben daar restaurants gevraagd om uit solidariteit geen bestellingen aan te nemen via Deliveroo tijdens de staking. Een groep van ruim tachtig boze maaltijdbezorgers legde op nieuwjaarsavond het werk neer in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.”

De Deliveroo-actiegroep (collectif des coursier-e-s/koerierscollectief) uit Brussel heeft op fedbook gemeld dat ze het ultimatum van 31 januari als een oorlogsverklaring zien: (een vertaling):

Deliveroo heeft ons een ultimatum gestuurd: vanaf 31 januari zal iedereen de status van onafhankelijke moeten aannemen of de deur uit moeten. Het is dus voorbij met de schattige kangoeroe, nu laat hij zijn ware vechtersgezicht zien. Hij dwingt zijn kleine koeriers tot oneerlijke concurrentie: ze zullen gedwongen worden om zo veel mogelijk maaltijden af te leveren en daarbij hun leven in gevaar te brengen.

Of het nu regent, stormt, of sneeuwt, de koeriers zijn op de weg, en de tijd die ze kwijt zijn met  beschikbaar zijn en wachten, zal niet worden betaald. Wie van jullie wil z’n leven op de waagschaal zetten om te kunnen leven?

Het werk van koerier, tot nu toe synoniem met vrijheid, zal dat van een geketende worden.

Daarom hebben we jullie nodig! Willen jullie jullie koeriers helpen? Teken de petitie die online staat

En sluit je aan bij de beweging en kom met ons de straat op op 31 januari. De afgesproken ontmoetingsplek is om 18 uur bij de Porte de Namur.