Ga naar de inhoud

Crisis: de tweede fase in aantocht?

Dezelfde politici en bedrijfsleiders die net na het begin van deze crisis over elkaar heen buitelden om te verklaren dat het allemaal reuze mee zou vallen, hebben nu de mond vol over herstel. Ze verzekeren dat we ‘uit het dal komen’ en voorspellen een periode van hernieuwde groei. Toch zijn er de nodige doemdenkers, en dat zijn niet de minsten.

3 min leestijd
doeiets

Een econoom die voor de crisis begon nauwelijks serieus genomen werd, is de Spaanse professor Santiago Niño Becerra. Hij schreef het boek ‘El crash del 2010′. Dat zou niet zo bijzonder zijn, ware het niet dat het boek ruim voor de crisis uitkwam. Hij beweert nu ook dat de crisis nog niet eens goed begonnen is, en dat het kapitalisme die niet zal overleven. De Groene Amsterdammer over zijn boek: “Hij zei daarin dat de crisis halverwege 2010 pas werkelijk zal uitbreken, dat deze onvermijdelijk en traumatisch zal zijn, zo’n tien jaar zal duren en de eindfase van het kapitalistische systeem inluidt.” Zie artikel op de website van De Groene.  Hij wordt een soort Europese Roubini, die trouwens opvallend voorzichtig in zijn voorspellingen is.

De analyse dat de crisis wel eens een tweede fase in zou kunnen gaan, wordt ook wel de ‘dubbele dip’ genaamd. Een tweede crash zou nog ernstiger gevolgen hebben dan de eerste, omdat de overheden zich al zwaar in de schulden hebben gestoken bij de eerste, en nu het geld niet zouden hebben om die onderneming te herhalen Sterker: ze moeten grote bezuinigingen doorvoeren om de kosten van de eerste reddingsoperatie te bestrijden.

Het zijn niet alleen tot dusver onbekende profs die het optimisme van de mainstream-deskundologen weerspreken.
Atali.

The next crisis is brewing.
Zelfs de baas van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, heeft het over een dreigende nieuwe dip.

Er zijn voortdurend spoedvergaderingen van centrale bankiers, zoals deze in februari.
Ook de Belgische econoom Paul de Grauwe is allerminst gerust.
En bij de WTO

Ook premier Wen Jiabao  van China, en die kan het weten, heeft het laatste volkscongres afgesloten met de  mededeling dat hij bang is voor een nieuwe crisis.

Wat ook een verschil is met de situatie in september 2008, toen de eerste dip aanbrak, is de schuldencrisis van landen als Griekenland, die ook de economie elders beïnvloedt. Terwijl Griekenland op de korrel genomen wordt, blijft veelal buiten beeld dat de balans in veel grotere landen zoals Groot-Brittannië en de VS nauwelijks beter is.
Wat er tot nu toe aan regelgeving en hervorming bedacht is, zal in ieder geval weinig helpen.

Een van de nieuwe bellen die wel eens zou kunnen barsten, is die van de credticards.

In Enschede roepen ze op om er alvast van te genieten.
De Christenunie stelt een ‘crisistaks’ voor.

Bij de VVD vinden ze nog steeds dat de armen maar voor de kosten op moeten draaien.

En rechters zouden al mildere straffen uitspreken omdat het crisis is.

Nederlandse politieke partijen wordt ondertussen aanbevolen snel de aanbevelingen over te nemen van de Fair & Green Deal.

reaganomics