Ga naar de inhoud

Bijvangst ‘shutdown’ VS: vrijhandelsakkoorden in de soep

De Financial Times van afgelopen zaterdag 5 oktober beschrijft op de voorpagina (*) wat een onverwacht gevolg is van het feit dat de extreemrechtse teaparty-gangers binnen de Republikeinse partij de president hebben gedwongen om voor het eerst in 17 jaar tot een ‘shutdown’ over te gaan. Doordat allerlei overheidsdiensten overhaast gesloten zijn, zijn ook de werkzaamheden aan twee belangrijke nieuwe vrijhandelsakkoorden stil komen te liggen.

2 min leestijd
Placeholder image

De twee belangrijkste (voor de VS) vrijhandelsakkoorden waar druk aan gewerkt werd zijn de TTP (met 12 landen in Azië) en de TTIP (met de EU). Op Globalinfo is daar de laatste tijd meer over geschreven, want zoals vaak bij handelsakkoorden kunnen ze verstrekkende gevolgen hebben.

Voor Obama zijn de onderhandelingen belangrijk aangezien hij deze akkoorden graag wil sluiten om er triomfantelijk mee thuis te komen en de hoop te vergroten dat ze de economie uit het slop zullen helpen trekken. Voor de komende dagen stonden daarom belangrijke diplomatieke reizen op stapel. Hij zou naar Brussel afreizen en Aziatische leiders ontmoeten in Jakarta, allemaal gericht op het bevorderen van dit vrijhandelsdossiers.

Beide reizen heeft Obama nu af moeten zeggen, met daarbij de verklaring dat (in de woorden van de woordvoerder van de belangrijkste handelsvertegenwoordiger van de Amerikaanse regering, Mike Froman) “he noted that financial and staffing constraints related to the shutdown make it impossible to send a full team of negotiators”. Daarmee werd het onderhoud met de Commissaris voor Handel van de EU, Karel de Gucht, afgezegd.

Het gestumper leidt tot veel hilariteit in de EU, dat door de Amerikanen nogal eens uitgemaakt is voor een slecht geleide economie. De EU-ambassadeur in Washington liet ook weten dat de geplande onderhandelingsronde afgelast was en tweette melig: “The EU is ready when you are!”

Ondertussen wordt gewaarschuwd dat ‘de Chinezen’ hier misbruik van zullen maken (de voormalige directeur-Azie van de US National Security Council: “Our Chinese friends are spreading doubt around the region about our staying power”).

Natuurlijk is het proces niet in de ijskast gezet en wordt het weer hervat zogauw de impasse in Washington voorbij is…

(*) Het stuk is hier online te vinden, maar om het te lezen moet je je eerst (gratis) registereren