Ga naar de inhoud

Betreffende de oorlog in het noorden van Syrië, een verklaring van Make Rojava Green Again

Oorlogsvliegtuigen boven ons hoofd, en voor het eerst sinds het begin van de revolutie horen we de bommen vallen in de stad Derik. Sommige vrienden bellen, ook in andere steden is de situatie hetzelfde. De Turkse staat bedreigt al geruime tijd de eco-socialistische revolutie die in Rojava aan de gang is, en vandaag de dag is hun dreiging werkelijkheid geworden. Het is geen verrassing, we hadden deze dag al maanden verwacht. Wij zijn er klaar voor en zullen deze revolutie verdedigen.

4 min leestijd

(Verklaring van Make Rojave Green Again, vertaling globalinfo.nl, hier het Engelse origineel)

De oorlog heeft veel kanten, niet alleen de militaire. We kunnen het hebben over de ecologische oorlog die de Turkse staat al enkele jaren voert, brandende bossen, het afkappen van rivieren en vervuiling van bodems. Ze probeerden het leven onmogelijk te maken voor deze revolutie, maar ze hebben gefaald, en vandaag de dag bloeit Rojava op en verzet zich als nooit tevoren. Dus besloten ze om de oorlog met meer directe middelen voort te zetten. De oorlog die vandaag begint is de voortzetting van wat het Turkse fascisme lang geleden begon.

Ze proberen de samenleving en de natuur te beheersen en te domineren, en ze zullen alles in het werk stellen om te vernietigen wat ze niet kunnen domineren. Zij zullen de bevolking aanvallen en de natuur die deze bevolking herbergt aanvallen. Nu vallen ze aan met oorlogsvliegtuigen, drones, tanks en al het arsenaal van een NAVO-leger. Dit herinnert ons eraan dat de oorlogsindustrie een duidelijk voorbeeld is van hoe ziek het systeem is waarin we leven, dat in staat is om enorme hoeveelheden middelen te verplaatsen om deze machines van de dood te produceren en te verspreiden, en in staat is om een enorme markt te creëren vanuit de wil om te moorden.

De Rojava-revolutie begon meer dan 7 jaar geleden, en ondanks de moeilijkheden en tegenstrijdigheden, ondanks de fysieke en media-oorlogsvoering, blijft de bevolking van Rojava (samen met het Autonoom Bestuur van Noord-Oost-Syrië) geschiedenis schrijven. Een geschiedenis van democratie, bevrijding van vrouwen en sociale ecologie; een geschiedenis van revolutie en internationalisme; een geschiedenis van alternatieven voor de huidige kapitalistische mentaliteit en het natiestaatssysteem. Om deze alternatieven op te bouwen, onderzoeken we revolutionaire manieren om ons als samenleving te ontwikkelen. Onderwijs- en gezondheidsprojecten worden uitgevoerd en staan open voor iedereen. Coöperaties en gemeenschappelijke economische projecten gebaseerd op landbouw en veeteelt worden ontwikkeld, waarin mensen collectief en op een duurzame manier hun land kunnen bewerken. Honderden herbebossingsprojecten, met fruit- en olijfbomen, zullen in de toekomst bijdragen aan het tegengaan van de effecten van de klimaatverandering en de woestijnvorming die genadeloos voortschrijdt.

De belangrijkste strijd in deze revolutie is tegen het patriarchaat en voor de bevrijding van vrouwen, waarbij de oudste onderdrukking wordt bestreden die de mensheid ondergaat en waarop alle andere gebaseerd zijn. Maar de patriarchale mentaliteit gaat niet alleen over de overheersing van mannen over vrouwen of mannen over andere mannen, maar ook over de overheersing en uitbuiting door mannen van de natuur.

Deze revolutie is een lang en diepgaand proces, dat zich werkelijk richt op de wortels van de problemen, die aan de basis van ons denken liggen. Rojava leert ons dat we, om de wereld te veranderen, de manier waarop we naar de natuur en de maatschappij kijken moeten veranderen. “Veranderingen” die het kapitalisme willen bestendigen met een ‘minder gevaarlijk gezicht’, het aankleden met een nieuw masker van ‘groen kapitalisme’, zullen altijd op een oppervlakkig niveau blijven, en het enige wat ze zullen doen is dit systeem van overheersing en uitbuiting verder bestendigen.

Oorlog doodt mensen en vernietigt de natuur, maar oorlog zal ook worden geconfronteerd met verzet. Verzet kan mooie dingen creëren, zoals gemeenschap, organisatie, wederzijdse hulp en solidariteit. Deze waarden vormen de basis van een revolutionaire samenleving, een politieke en ethische samenleving die in staat is zich te verdedigen. En zelfs 1000 bommen kunnen niet  een revolutionaire samenleving vernietigen die bereid is zich te verdedigen.

Vanuit het lokale comité van Rojava van Make Rojava Green Again roepen we op tot solidariteit, actief verzet en publieke steun. We weten dat radicale milieubewegingen het nu al moeilijk hebben en we sturen ook groeten en solidariteit met degenen die zich verzetten. We zien veel acties die gemotiveerd worden door dezelfde wil, dezelfde dromen, die ons naar Rojava hebben gebracht om hier onze sociaal-ecologische werken te beginnen. Daarom roepen we op om  het verzet in alle verschillende strijden voort te zetten en te vergroten, want uiteindelijk zijn alle strijden één.

Onze strijd is de strijd tegen onderdrukking en uitbuiting, de strijd tegen het kapitalisme, tegen de natiestaat en tegen het patriarchaat. Meer dan ooit zullen we de strijd voor een vrij en groen Rojava voortzetten. Omdat het land moet worden verdedigd, anders is er geen plaats voor de revolutie.

Maak Rojava weer Groen/ Make Rojava Green Again!