Ga naar de inhoud

BBC: ‘Algehele onvrede’ over kapitalisme

Het Britse publieke mediabedrijf BBC heeft de verjaardag van de val van de muur aangegrepen om een wereldwijde enquête te laten houden over het heersende systeem van vrije markt kapitalisme. Daar komen verrassende uitslagen uit.

2 min leestijd
Placeholder image

In totaal is slechts 11 procent van de ondervraagden van mening dat het systeem goed functioneert. Een meerderheid vond hervormingen gewenst. Ook zijn veel mensen van mening dat het systeem zo slecht functioneert dat het niet te herstellen is en vervangen moet worden door een ander.

Er werden 29.000 mensen in 27 landen ondervraagd, waaronder geen van de Benelux-landen. In slechts twee van die landen zijn meer dan een op de vijf mensen van mening dat het kapitalistische systeem goed functioneert. De ondervraagden konden kiezen tussen drie antwoorden: behalve dat het goed functioneert kon men de mening kiezen dat (het kapitalistische systeem) ‘is fatally flawed and a different economic system is needed’ of ‘has problems that can be addressed through regulation and reform’. Bijna een kwart (23 procent) vindt dat het systeem ‘fatally flawed’ (iets als: onherstelbaar gebrekkig) is. Van de ondervraagde Fransen vindt meer dan 40 procent dat, minder dan tien procent vindt daar dat het systeem goed functioneert. In Duitsland denkt een grote meerderheid dat hervormingen het systeem nog in het gareel zouden kunnen brengen.

Een andere vraag die gesteld werd, ging over de wenselijkheid dat de overheid actiever zou moeten ingrijpen en het bedrijfsleven zou moeten reguleren. In slechts een land (Turkije) was een meerderheid daar tegen, al waren er ander landen waarvan een aanzienlijke minderheid er ook tegen was (Filipijnen, Pakistan). Maar in Brazilië was 87 procent voorstander van meer overheidsactie, in Chili 84 procent, Frankrijk 76, Spanje 73, China 71 (!) en Rusland 68 procent.

De enquête is uitgevoerd door de firma globescan. Gedetailleerde informatie over de betreffende enquête en de uitslag kan hier gevonden worden.
(blog van het bedrijf).

Het bericht van de BBC erover is hier te vinden.

 

(Een bericht van globalinfo.nl)


aanvullingen:

FD over het onderzoek: ‘Kapitalisme krijgt nog maar weinig steun’

NOS Nieuws: ‘Minder aanhangers kapitalisme’

Telegraaf: ‘Kapitalisme krijgt weinig steun’