Ga naar de inhoud

Autonome gemeente Tila in Mexico bedreigd door verkiezingen 1 juli

Verkiezingen Mexico gevaar voor ‘ejido’ Tila (en andere autonome gemeentes in Mexico). Op zondag 1 juli worden er in Mexico verkiezingen gehouden. Er wordt dan een nieuwe president gekozen, evenals de leden van de senaat en het huis van afgevaardigden.

3 min leestijd

(Zie hier eerder bericht over verkiezingen en economische situatie in Mexico)

In veel gebieden waar inheemse organisaties sterk zijn, zoals bij de Zapatistas in Chiapas en andere plekken in het land waar bewegingen zelfbestuur ingesteld hebben, worden geen hoge verwachtingen gekoesterd over de uitslag van deze verkiezingen. Uiteindelijk worden de economische en politieke omstandigheden grotendeels niet bepaald door de nieuw aangestelde poppetjes, maar door de kapitaalkrachtigen (waaronder de narco’s) en de internationale economische machtsverhoudingen.

Maar de verkiezingen zijn bijzonder bedreigend voor de gemeente Tila in de meest zuidelijke deelstaat Chiapas. Tila is een ‘ejido’ dat betekent dat de bewoners het recht hebben de grond gemeenschappelijk te beheren. Dat recht dreigt ze ontnomen te worden door krachten van buiten met steun van politieke partijen. Hier wordt al jaren bitter strijd tegen geleverd. Om die reden hebben de inheemse bewoners van Tila besloten dat ze de officiële politiek niet erkennen en de verkiezingen in hun gemeente komende zondag geen doorgang willen verlenen. Er zijn voortekenen dat de staat dit niet wil accepteren en met harde hand in wil grijpen om de verkiezingen in die gemeente op te leggen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid en zelfs het leven van de bewoners.

Houdt daarom de situatie in Tila, en andere plekken in Mexico op en rond 1 juli goed in de gaten, zodat we kunnen reageren mocht het tot repressie komen.

 Enkele bronnen voor nieuws…)

http://mexico.indymedia.org/

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/

https://radiozapatista.org/?lang=en

http://www.radioinsurgente.org/

Engelstalig achtergrond over Tila oa. hier

Zie voor details over Tila in het Spaans: DENUNCIA PÚBLICA EJIDO TILA, CHIAPAS MEXICO A 05 DE JUNIO DE 2018

Grupo Solidaridad Internacional Desde Abajo y Desde la Izquierda

(Internationale Solidariteit van onderop en van links)

——————

Nederlandstalig nieuws over de verkiezingen zal oa. te volgen zijn op globalinfo.nl (tag: https://globalinfo.nl/tag/36-mexico)

=============

Een Spaanstalige verklaring tot steun aan de bewoners van Tila:

A lxs autoridades y las ejidatarixs del ejido Tila

Compañeras, compañeros, compañeroas,

En éstos días claves queremos mandarles saludos solidarios desde la Otra Europa, y queremos hacerles saber que estamos atentos a los hechos que denuncian en su comunicado de junio: a la formación de grupos paramilitares, a la incitación a cometer actos de violencia en contra de ejidatarixs y sus autoridades, a la impunidad, a los intentos del mal gobierno estatal y municipal de violentar la autonomía del ejido e instalar urnas de votación aunque la asamblea y las autoridades del pueblo hayan decidido no hacerlo.

Denunciamos la práctica que ustedes señalan del candidato Limberg Gregorio del partido ecologista verde de servirse para engañar de una retórica del Estado de derecho para deshacerse de cualquiera fuerza opositoria a todos proyectos de despojo y de avaricia. Denunciamos la colaboración que le brindan instituciones y personas que buscan beneficiarse, o que de por sí apoyan sus fines de dominación. Denunciamos la directa e indirecta incitación de violencia que ellxs cometen a través de la mentira y la propaganda, y a través del armamento de personas y la formación de grupos paramilitares.

Seguimos atentos y en solidaridad con su proceso de autonomía y su lucha.

Viva la lucha del Pueblo de Tila!

Viva la autonomía ejidal!