Activist Rodrigo Lanza in Barcelona tot 18 jaar cel veroordeeld
Een gruweluitspraak tegen een inwoner van Barcelona die in 2017 de pech had dat hij zich effectief verweerde tegen een aanval door neonazi’s in een bar in Zaragoza. In hoger beroep werd hij tot 18 jaar cel veroordeeld.
Op een Duitse website staat een uitvoerige rapportage over de rechtsgang. Hieronder een samenvatting
Rodrigo Lanza heeft sinds 2006 processen aan de broek, die nu een definitief oordeel door justitie hebben opgeleverd. Eerst werd hij tot jarenlange celstraf veroordeeld omdat hij deel uitmaakte van een groep buurtactivisten die zich met hand en tand verzet hadden tegen een ontruiming van een kraakpand en een stadspark door politie in de wijk Ribera. Daarbij raakte een van de politieagenten ook zwaar gewond doordat hij een bloempot van het dak van het gebouw op zijn hoofd kreeg. Enkele activisten werden bij hun arrestatie zwaar mishandeld door de politie. Ook enkele mensen die helemaal niet bij de ontruiming waren geweest, maar elders door een fietsongeluk in hetzelfde ziekenhuis terecht kwamen als de arrestanten, en er alternatief uitzagen, werden toen vastgezet en van zware aanklachten voorzien. Onder hen de queer activiste en dichter Patri Heras, die die nacht als barkeeper had gewerkt en dus niets met de ontruiming van doen had. Ze kwamen bekend te staan als de 4f-arrestanten (van 4 februari) en werden uiteindelijk veroordeeld tot tussen de 2,5 en 4 jaar cel.
Patri kreeg 3,5 jaar celstraf. Ze was duidelijk geframed en raakte ernstig getraumatiseerd en pleegde op 26 april 2011 zelfmoord. Activisten in Barcelona trokken de straat op om haar woedend te gedenken.
Rodrigo en drie andere arrestanten zijn uit Latijns Amerika afkomstig, maar hebben een Spaans paspoort. Desondanks werden ze ‘wegens vluchtgevaar’ lang in voorarrest gehouden.
In 2013 werd er een film gemaakt over de zaak, “Ciutat Morta”, Dode Stad. Daardoor kreeg de zaak landelijke bekendheid. Bij de première werd door 800 mensen de elf jaar eerder gesloten bioscoop “Palacio del Cine de Vía Layetana” gekraakt en weer opengesteld onder de naam “Cinema Patricia Heras”.
In December 2017 was de zaak alweer grotendeels vergeten, totdat een van de veroordeelden, Rodrigo Lanza, met vier vrienden de pech had in een bar in Zaragoza te komen waar een stel notoire fascisten met een lang verleden van gewelddadig acties zaten. Ze kregen ruzie en vielen de alternatief uitziende vriendenklup aan. Rodrigo werd onder andere met een mes gestoken. Maar ze verweerden zich in doodsangst en een van de fascisten, de notoire nazi Victor Lainez werd neergeslagen, knalde met zijn hoofd ergens tegenaan en overleed vier dagen later.
Rodrigo werd enkele dagen later opgepakt en in eerste instantie tot vijf jaar cel veroordeeld. Maar de rechtse media, en de nieuwrechtse partij Vox gingen vol in de hetze en hielden herdenkingen voor de overleden nazi. Ze gebruikten onder andere stukken uit de Dode Stad documentaire met uitspraken van Rodrigo, om te staven dat het een onverbeterlijke gewelddadige activist was. De familie van de nazi ging in beroep en hun advocaten eiste 23 jaar gevangenisstraf en 500.00o euro schadevergoeding.
In 2020 luidde de uitspraak 20 jaar cel en 200.000 euro schadevergoeding. Bij de hoogste rechtbank werd dat uiteindelijk 18,5 jaar en er lijkt verder geen mogelijkheid om daartegen nog in beroep te gaan. De advocaten van Rodrigo gaan nog een poging doen om de zaak bij het Europees Hof voor Mensenrechten in Straatsburg voor te laten komen. Maar dat kost allemaal een hoop geld. Tot nu toe belopen de proceskosten al zo’n 30.000 euro en de familie en vrienden van Rodrigo vragen daarom om solidariteit.
Rodrigo zit alweer vijf jaar vast, waarvan de eerste twee in isolatie zonder mogelijkheden tot contact met andere gevangenen.
De steungroep voor Rodrigo en familie toont zich strijdbaar en stelt dat er in Spanje een lange lijst is van mensen die door nazi’s zijn vermoord, en dat Rodrigo gerede kans liep om aan die lijst toegevoegd te worden, maar zich heeft verweerd. “Hier in Spanje, net als in andere landen, is er een lange lijst van mensen die door neonazi’s zijn vermoord. Rodrigo had ook een naam op die lijst kunnen zijn, maar hij verdedigde zijn leven. We laten onze kameraad niet alleen! Zelfverdediging is geen misdaad!”
De steungroep kan bereikt worden via suport2017@riseup.net