Ga naar de inhoud

Actie en petitie voor Behoud Lutkemeerpolder

De Lutkemeerpolder, een klein stukje Amsterdam West staat op het punt om bedolven te worden onder twee meter zand. Dit is het enige gebied van Amsterdam dat nog geschikt is voor stadslandbouw door de vruchtbare zeeklei. Ik las dit nieuws in het Parool en dacht: ‘Waarom?’

4 min leestijd

Waarom zou je een mooi vruchtbaar stuk van de stad voor altijd wegstoppen onder een laag zand? Een groen en klimaatbestendig gebied dat volledig past bij de groene ambities van het College, bij de Structuurvisie 2040 en bij hoe Amsterdam bedoeld is. Als een groene stad met bomen, binnentuinen, parken en tuinsteden.

We weten nu al jaren hoe belangrijk groen is voor het welzijn van mensen, voor de biodiversiteit, voor het klimaat. En toch lees ik dan zo’n bericht in het Parool. Ik heb er even de tijd voor genomen. Ik heb eerst mijn omgeving gevraagd of ze wel eens gehoord hadden van de Lutkemeerpolder, van Boerderij de Boterbloem en de plannen van het College voor dit unieke stuk Amsterdam? Niemand had van de Lutkemeer en haar sombere toekomst gehoord. Dat verbaasde me.

Toen las ik een ingezonden stuk van wethouder Laurens Ivens waarin hij de Amsterdammers oproept om duurzaam te eten en ons voedselsysteem te hervormen. Dat verbaasde me nog meer!  Hoe valt dat te rijmen met het vernietigen van het laatste stuk grond dat geschikt is voor akkerbouw in de Lutkemeerpolder?

Ik schreef hem een mail en kreeg keurig een antwoord terug, helaas niet op mijn vraag, maar toch netjes bedoeld neem ik aan. Ik vroeg nog even door. Waarom wordt er nu voorbijgegaan aan de waarde die de Lutkemeer heeft, nu en in de toekomst voor alle Amsterdammers? Wat is hier nu precies de afweging geweest?

Hier kreeg ik geen antwoord meer op. En dat snap ik ook wel. Hoe leg je uit dat een bedrijventerrein meer waard is dan het allerlaatste stukje vruchtbare grond van Amsterdam in een tijd waarin de jeugd zelfs staakt voor een (duurzame) toekomst. Dat valt niet meer uit te leggen.

Daarom heb ik me in het verhaal van de Lutkemeer verdiept en deze mail opgesteld en een petitie opgestart (in overleg met Alies Fernhout van Behoud Lutkemeer). In mijn hele leven heb ik niet gedemonstreerd, maar ik kan dat niet meer naar mezelf verantwoorden wanneer ik zie dat jonge mensen terecht stellen dat het allang vijf voor twaalf is geweest.

Ik hoop dat onze democratie kan zorgen voor een duurzame klimaatbestendige toekomst, maar als ik zie wat het Groenlinkse College in Amsterdam nu doet, dan denk ik dat we ons als burgers toch duidelijk moeten blijven uitspreken over wat we willen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat we willen dat delen van Amsterdam die al volledig klaar zijn voor de toekomst voor altijd verloren gaan. Er worden al voedseltekorten voorspeld in 2050, laten we dan dat ene gebied dat voor voedselproductie geschikt is binnen Amsterdam koesteren.

De Lutkemeer is een groene oase in een oprukkende stad, een plek met uitzicht, uitzicht op een duurzame toekomst. Ik hoop dat er meer mensen zijn die niet weten dat de Lutkemeerpolder nu bijna verloren is en ook vinden dat dit in deze tijd echt niet is uit te leggen.

Als je het net als Laurens Ivens ook niet kunt uitleggen, teken dan alsjeblieft meteen voor het Behoud van de Lutkemeerpolder.

Wil je meer doen en de Lutkemeerpolder in de herfst meemaken, kom dan 12 oktober a.s. om 14.00 uur naar de polder om je steun te betuigen.

Steun je liever digitaal, snap ik, we zijn allemaal druk met van alles, dat kan natuurlijk ook! Stuur deze oproep door, opdat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen zich uit te spreken over de Lutkemeer, het begin van de Groene Klimaatbestendige Stad Amsterdam.

Kunnen jullie binnen je netwerk nogmaals aandacht besteden aan de Lutkemeerpolder?

Wil je meer weten over de Lutkemeerpolder, verwijs ik je graag naar de volgende bronnen:

Stuk in Parool  (goed pleidooi voor behoud Lutkemeer)

Paroollezer Roelant Stegmann, oproep aan Amsterdammers om in actie te komen
 
Stuk Thijs Niemantsverdriet in NRC

Groenlinks Roept al het Mooie maar doet het tegenovergestelde (Paroollezer Hester van der Heijen)

Stuk Parool

Stuk Parool over ontruiming volkstuinen in Lutkemeer (Bart van Zoelen)

Film (Alies Fernhout legt uit waarom Lutkemeer zo belangrijk is)

(Video) (Kees Hudig over vastgoedspeculatie, reden te over om dit nader te onderzoeken)

http://behoudlutkemeer.nl/

Krant voor Behoud Lutkemeer

Onderzoek Wageningen naar waarde Lutkemeerpolder (WUR rapport)

Groenlinks heeft ook een stukje geschreven op zijn site met “Veelgestelde vragen over de Lutkemeer”. GroenLinks vindt dat behoud van de Lutkemeer niet mogelijk is. Ze stellen dat ze veel hebben geprobeerd om de Lutkemeer te redden, maar als je de andere bronnen hiervoor raadpleegt, zie je dat het een nogal onvolledige weergave is van de werkelijkheid. Nog even voor de duidelijkheid SADC en GEM is allemaal overheid, voor groot deel gemeente Amsterdam!