Ga naar de inhoud

Absurde straffen voor G8-rellen Genua

Elf jaar na de extreem gewelddadig verlopen G8-top in Genua, waarbij honderden demonstranten gewond raakten en een van hen zelfs doodgeschoten werd, zijn de eerste definitieve straffen geveld. Tegen de demonstranten dan. Wegens ‘vernieling en plundering’ hebben ze straffen tot 14 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

3 min leestijd
genoalogo

 

Afgelopen vrijdag 13 juli is voor een aantal demonstranten het definitieve oordeel geveld (ze kunnen niet verder meer in beroep, in ieder geval niet zodanig dat het opschortende werking heeft).

 

Het betreft allen mensen die beschuldigd werden van deelname aan acties vanuit het black bloc, en dat zijn dan voornamelijk vallende onder de paragrafen ‘vernieling en plundering’.

 

De uitspraken zijn als volgt: Ines 6,5 jaar, Alberto 10 jaar, Marina 12 en 3 maanden (9 maand minder) Vincenzo 13 jaar(9 maand minder) en Francesco 14 jaar (12 maanden minder))

 

Vijf andere demonstranten die terechtstonden kregen van de rechter nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen delen van de uitspraak. Het betreft Dario (7 jaar) Carlo (8 jaar), Carlo (8 jaar), Antonino (8 jaar) en Luca (10 jaar en 9 maanden, met 12 maand vermindering).

 

Van de veroordeelden zijn Marina en Alberto al aan het uitzitten van hun straf begonnen, terwijl Francesco en Vicenzo ondergedoken zijn. Ines heeft net een kind gekregen en hoeft daarom uitstel van executie. De overige vijf zijn op borgtocht vrij in afwachting van hun hoger beroep.

 

Enkele weken eerder werd uitspraak gedaan in zaken tegen – deels hooggeplaatste- functionarissen van de politie en geheime dienst, die mensen zwaar mishandeld hebben. Die uitspraak viel een stuk lichter uit en naar verwachting zal ook geen enkele functionaris effectief straf moeten uitzitten, omdat de boel lang genoeg getraineerd wordt om te laten verjaren (Zie over veroordeling politie-agenten bijvoorbeeld:http://www.knack.be/hof-van-cassatie-bevestigt-veroordeling-italiaanse-g8-politie/article-4000134047581.htm). De ‘veroordeling’ was desondanks nuttig voor politici en media, die nu kunnen stellen dat mensen uit beide kampen veroordeeld zijn wegens hun rol in het drama.

 

De demonstraties tegen de G8-top in Genua in 2001 waren de grootste in een reeks globaliseringsprotesten, die de alleeenheerschappij van het neoliberalisme probeerde te keren. De demonstranten die daarvoor nu zo gruwelijk gestraft worden, zijn eigenlijk vertegenoordigers van de meer dan 200.000 mensen die toen de straat op kwamen. Ze mogen niet in de steek gelaten worden.

 

Steuncampagne voor arrestanten: (engelstalig) http://italycalling.wordpress.com/2012/06/24/genoa-isnt-over-new-support-campaign-for-activists-risking-100-years-of-jail/

In een verslag op bovenstaande website van de laatste veroordeling, wordt Elena Giuliani geciteerd, de zuster van de door de politie doodgeschoten demonstrant Carlo Giuliani: “It wasn’t enough that they judged his murder a lawful murder. After 11 years, they still had to take more lives. And they were not the lives of those who killed, tortured, battered, or the lives of those who ordered the beatings and covered them up. Once again, they took the lives of our comrades”.

 

(archief Genua protesten http://www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/free/genova/ of in het Nederlands bij globalinfo.nl onder tag ‘genua’ )

 

Italiaanse site: http://www.10×100.it/