Ga naar de inhoud

8 jaar cel voor klimaatactivist VS, terwijl Big Oil Execs vrij rondlopen

“Hoeveel jaar denk je dat een CEO uit de fossiele brandstoffensector zal krijgen voor het bewust vernietigen van het klimaat op onze planeet?” vroeg een klimaatgroep in reactie op de veroordeling van Jessica Reznicek.

5 min leestijd

Door Brett Wilkins, Common Dreams , vertaling globalinfo.nl Zie hier eerder artikel over deze zaak , foto Peg Hunter CC2.0/Flickr demonstratie tegen DAPL in 2016)

Milieuactivisten hebben de afgelopen dagen hun verontwaardiging geuit over de gevangenisstraf van acht jaar voor Jessica Reznicek – een geweldloze waterbeschermer die schuldig pleitte aan het beschadigen van apparatuur bij de Dakota Access Pipeline in Iowa – terwijl ze verklaarde dat de fossiele brandstofbedrijven die willens en wetens de klimaatramp hebben veroorzaakt, de echte misdadigers zijn die ter verantwoording moeten worden geroepen.

“Waarom gaat Jessica Reznicek naar de gevangenis en de grote oliemaatschappijen niet?”

-Rebecca Parson, kandidaat voor het congres

Rechter Rebecca Goodgame Ebinger van de Amerikaanse districtsrechtbank veroordeelde Jessica Reznicek vorige week tot acht jaar achter de tralies, 3.198.512,70 dollar schadevergoeding en drie jaar vrijlating onder toezicht nadat de 39-jarige activiste schuldig had gepleit aan het beschadigen van een energie-installatie.

In september 2019 werden Reznicek en de 31-jarige Ruby Montoya elk aangeklaagd op negen federale beschuldigingen, waaronder het beschadigen van een energie-installatie, het gebruik van vuur bij het plegen van een misdrijf, en kwaadwillig gebruik van vuur. Elk van de vrouwen riskeerde tot 110 jaar gevangenisstraf. Montoya moet nog worden veroordeeld.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie:

Reznicek, heeft al sinds 8 november 2016, en doorlopend tot 2 mei 2017, samengespannen met andere personen om de Dakota Access Pipeline op verschillende locaties te beschadigen… Specifiek gaf de verdachte toe dat de pijpleiding beschadigd en gepoogd te beschadigen te hebben met behulp van een oxy-acetyleen snijbrander en vuur in de buurt van pijpleidinginstrumentatie en apparatuur in Mahaska, Boone, en Wapello counties [in] Iowa.

De krant Des Moines Register meldde dat Ebinger zei dat een strafverhoging voor terrorisme van toepassing zou kunnen zijn omdat “niet alleen de oliestroom, maar ook de voortdurende reactie van de regering het doelwit van deze actie was”.

Milieuactivisten en andere waarnemers zetten echter vraagtekens bij de redelijkheid van een systeem dat mensen die de planeet beschermen tegen de existentiële dreiging van een noodsituatie op klimaatgebied, grotendeels veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen, als terroristen vervolgt, terwijl daders van wat een groeiend aantal internationale juristen de misdaad van ecocide noemen, worden beschermd en beloond.

Reznicek Montoya 2600x1361 1

#NoDAPL water protectors Jessica Reznicek (L) and Ruby Montoya during a 2017 appearance on Democracy Now! (Photo: Democracy Now! screen grab)

De veroordeling van Reznicek op 30 juni vond plaats op dezelfde dag als de publicatie van in het geheim opgenomen video’s waarop een hoge functionaris van ExxonMobil voor overheidszaken spreekt over lobbyen in verband met infrastructuurwetgeving, betrokkenheid bij “schaduwgroepen” die de wetenschappelijke consensus over de klimaatnoodsituatie onderuithalen, en “overwinningen” tijdens de regering-Trump. ExxonMobil en andere fossielebrandstofconcerns zijn al tientallen jaren op de hoogte van de door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde.

“Hoeveel jaar denk je dat ENIGE fossiele brandstof CEO zal zitten voor het bewust vernietigen van het klimaat op onze planeet?”, twitterde 350 Tacoma als reactie op de veroordeling van Reznicek.

Mark Hertsgaard, hoofdredacteur bij The Nation, merkte in een recent opiniestuk in Common Dreams op dat “oliemaatschappijen, de leidinggevenden, de propagandisten die ze in dienst hebben en de politici die ze financieren grotendeels aan de schuld zijn ontsnapt, en nog minder hebben moeten boeten voor de immense schade die ze hebben aangericht, hetzij in de vorm van boetes, hetzij in de vorm van gevangenisstraf”.

Voorafgaand aan haar veroordeling vertelde Reznicek de rechtbank dat ze handelde uit bezorgdheid dat de pijpleiding – die een geschiedenis van lekken heeft – het drinkwater van Iowa verder zou verontreinigen.

“De giftige stoffen die we hier in Iowa in onze waterwegen brengen, komen in de Mississippi terecht, die vervolgens in de Golf uitmondt,” legde ze uit. “Tot dit uiterste laten gaan was niets voor mij.”

“Het was niet makkelijk om te doen,” zei Reznicek. “Het was geen makkelijke beslissing om te nemen. Ik heb er lang over nagedacht. De conclusie die ik trok was dat, in mijn hart, dit het juiste was om te doen. In mijn hart, was dit niet gewelddadig. In mijn hart, zijn de wetten die deze pijplijn beschermen de wetten die gewelddadig zijn.”

“De mensen die de pijpleiding aanleggen zijn uiteindelijk de mensen die bijdragen aan de ontheiliging van de aarde,” voegde ze eraan toe.

FBI Omaha Special Agent in Charge Eugene Kowel verklaarde na de veroordeling van Reznicek dat “het beschermen van het Amerikaanse volk tegen terrorisme – zowel internationaal als binnenlands – de eerste prioriteit van de FBI blijft.”

“We zullen blijven samenwerken met onze partners in de rechtshandhaving om binnenlandse terroristen zoals Jessica Reznicek voor het gerecht te brengen,” voegde Kowel eraan toe. “Haar veroordeling vandaag moet een afschrikwekkend middel zijn voor iedereen die van plan is geweld te plegen door middel van een daad van binnenlands terrorisme.”

Sommige activisten stelden Reznicek’s veroordeling tegenover de clementie die tot nu toe is betoond aan deelnemers aan de dodelijke aanval op het Capitool van de Verenigde Staten op 6 januari.

Andere activisten merkten op dat protesten door directe actie kunnen leiden tot de stopzetting van pijplijnprojecten. Zij wijzen op de intrekking door president Joe Biden van de vergunning voor de Keystone XL pijpleiding en, meer recent, de annulering vorige week van de Byhalia Connection pijpleiding in Mississippi en Tennessee als bewijs van wat organiseren van onderop kan bewerkstelligen.

Reznicek’s veroordeling kwam op een moment dat inheemse directe actie protesten tegen het Line 3 teerzand pijpleiding project in Minnesota en elders doorgaan – en Stop Line 3 waterbeschermers worden aangeklaagd voor het plegen van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid.