Ga naar de inhoud

4013 processen wegens Loi Travail

In de 19 maanden sinds de Loi Travail werd aangekondigd, nu overgegaan in Macron’s Loi Travail XXL, zijn er duizenden demonstraties en acties geweest. De repressie tegen degenen die zich verzetten is immens. Er zijn ondertussen 4013 mensen die een proces aan de broek hebben gekregen.

1 min leestijd

Eerder was er al kort melding van een van de zwaarste serie uitspraken, in de ‘zaak van de afgefikte politie-auto’. Daarbij heeft een persoon zeven jaar onvoorwaardelijk gekregen, en enkele anderen kregen een of meerder jaren onvoorwaardelijke straf aangesmeerd. Waarvan een persoon zonder dat er een spoor van bewijs was, en alleen op basis van een beschuldiging op facebook dat hij de betreffende persoon zou zijn geweest. Hij zelf ontkent.

Maar dat is dus de spreekwoordelijke top van de ijsberg. Er wordt een lijst bijgehouden van vervolgingen, die hier te zien is. En die volgens de samenstellers ook nog niet eens compleet is. Uit de lijst blijkt ook dat 639 personen een verbod opgelegd hebben gekregen voor een jaar om te demonstreren.

Er staan ook wat andere politieke thema’s tussen, en andere vormen van staatsgeweld, maar het overgrote deel betreft bestraffingen wegens verzet tegen de arbeidswethervorming.

18 november wordt overigens de volgende grote actiedag, als er een massale demonstratie naar het Elysée gehouden wordt.