Ga naar de inhoud

3e veroordeling G20: Meteen vrij!

Van de meer dan 30 demonstranten tegen de G20 in Hamburg begin juli die nog steeds vastgehouden worden, is afgelopen vrijdag de 3e voor de rechter geweest. De veroordeling viel honderd keer lichter uit dan eerder die van de Peike.

2 min leestijd

(Zie hier eerdere berichten over G20 in Hamburg)

De 21-jarige Fransman die vrijdag 8 september voorkwam werd ook beschuldigd van het gooien van flessen naar ME-ers. Hij had dat gedaan nadat hij meegemaakt had hoe diezelfde politie de ‘Welcome to Hell’-demonstratie uit elkaar had geslagen en demonstranten zwaar had mishandeld.

De Fransman had zelfs bekend en uitgelegd dat hij “woedend en geschokt” was toen hij zag hoe politie de demonstranten belaagde. De uitspraak: een jaar en vijf maanden voorwaardelijk, en 500 euro boete. De man werd daarna meteen vrijgelaten. De aanklager had een maandje meer voorwaardelijk geeist. Een argument ter verdediging dat de demonstrant inbracht was dat hij niet speciaal voor de demonstratie naar Hamburg zou zijn gekomen, maar om een vriendinnetje op te zoeken.

De uitspraak staat in schril contrast met die tegen Peike S, waar de rechter twee jaar en zeven maanden celstraf oplegde. Terwijl daar de bewijzen volledig ontbraken (alles was gebaseerd op twee elkaar tegensprekenden ME-ers). Lokale krant Mopo vindt het ook een verbazingwekkend verschil, “terwijl hij zelfs meer flessen gegooid heeft”. (zie eerder bericht hierover).

De uitspraak betekende dat de Fransman meteen vrij kwam. Komende week staan twee nieuwe demonstranten op het programma om berecht te worden,

Bronnen: NDR

Mopo

Taz