Ga naar de inhoud

Horrorstraffen voor G20-betogers en verbod indymedia

De Duitse autoriteiten hebben na de G20-top in juli niet stil gezeten. Midden in de zomervakantie werd de website indymedia linksunten plotseling verboden verklaard. En de eerste veroordelingen van demonstranten die nog vastzitten leverden onder andere de ongelofelijke uitspraak op van 2 jaar en 7 maanden celstraf voor een 21-jarige Amsterdammer.

4 min leestijd

(Zie voor eerdere berichten over G20 in Hamburg deze tag)

De uitspraak tegen Peike, die dus tot de ongelofelijke 2,7 jaar celstraf werd veroordeeld, is nog maar het begin van een lange reeks. Er zitten nog meer dan 30 mensen vast (waaronder Ramon uit Nijmegen) en daarnaast zijn er nog ruim vijftig mensen in staat van beschuldiging gesteld, naast de meer dan honderd zaken ‘tegen onbekenden’ die in onderzoek zijn. Solidariteit is meer dan broodnodig.

Vervolging en “Gesinnungsjustiz”

De rechtszaak tegen Peike S. is ook exemplarisch voor wie ze aan de schandpaal nagelen. Hij zou twee lege bierflessen naar een groep zwaarbeveiligde ME-ers hebben gegooid, nadat die de demonstratie van donderdagmiddag 6 juli in de pan gehakt hadden. De ME-er die hij geraakt zou hebben raakte niet gewond maar ‘voelde iets’ en kon vervolgens naar de dader toerennen en deze arresteren. Verzwarende omstandigheid zou volgens rechter Krieken, die grossierde in doldrieste uitspraken bij zijn vonnis, zijn geweest dat Peike zich zou hebben ‘verzet tegen arrestatie’ door zich op te rollen en ‘zijn spieren te spannen’. Dat was het: daarvoor willen ze hem 2 jaar en 7 maanden opsluiten! De bewijslast was ook nog eens flinterdun of ontbrak eigenlijk volledig. Er was geen ondersteunend beeldmateriaal en alles was gebaseerd op de getuigenis van twee politie-agenten die elkaar ook nog eens tegenspraken. Volgens een van de twee had de man die de flessen gooide dreadlocks, en dat is bij Peike S. duidelijk niet het geval. Hij had ook geen strafblad, het is werkelijk een groot schandaal waar ze in Duitsland een goed woord voor hebben: Gesinnungsjustiz: niet je daden maar je overtuiging wordt bestraft.

Zijn advocate had vrijspraak gevraagd en het is te hopen dat dat in hoger beroep dan ook gehonoreerd wordt. Peike, Ramon en nog zo’n dertig mensen zitten al twee maanden vast, terwijl de werkelijke geweldplegers aan de andere kant in dienst waren en onze rechten vertrapten.

Zie meer over de ‘zaak Peike S’ hier.

En over de overige vervolgingen in het Duits hier.

Neem de 18-jarige Italiaan Fabio V.

Rote Hilfe over de eerste uitspraak.

Omdat rechtvaardigheid ver te zoeken is moeten we er rekening mee houden dat er nog veel te doen zal zijn, en veel geld nodig zal zijn om wat recht te bevechten. De Vrije Bond zamelt geld in voor de juridische verdediging:

VB SOLIDARITEITSFONDS
NL25 INGB 0007 6604 36
o.v.v. G20

Maar ook acties zijn nodig, publiciteit, en publieke uitspraken dat deze en andere vervolgingen schandalig zijn.

Laat maar weten als je iets wilt ondernemen en daarbij hulp of informatie nodig hebt (via bijvoorbeeld info@globalinfo.nl)

Post is ook belangrijk voor de arrestanten: je kunt ze schrijven met dit adres:

Peike/Ramon
Justizvollzugsanstalt (JVA) Billweder,

Dweerlandweg 100,

22113 Hamburg, Duitsland

Wij moeten er voor hen zijn, want zij zitten daar voor ons achter de tralies.

Indymedia Linksunten

Een ander slachtoffer van de vervolgingswaan van de Duitse justitie is de vrijheid van meningsuiting. De website indymedia linksunten (een van de twee Duitse indymedia-websites, naast https://de.indymedia.org/) werd op 25 augustus in zijn geheel verboden verklaard door minister van Binnenlandse Zaken De Maizière. Die man toont zich al twee maanden witheet omdat hun G20-show verstoord werd door de massale acties en demonstraties. Bij de uitvaardiging van het verbod werden ook huiszoekingen gehouden bij drie personen in Freiburg die ervan verdacht werden moderatoren te zijn van de website en in het sociale centrum KTS, dat grondig vernield werd. Bij de huiszoekingen is van alles vernield, gestolen en in beslag genomen en de politie paradeerde met een manipulatieve foto van ‘wapens’ die aangetroffen zouden zijn (en waarvan later bekend werd dat ze niets met indymedia te maken hadden en bovendien niet illegaal waren, het betrof voornamelijk slagstokken die in KTS waren om zich te verdedigen tegen aanvallen door neonazi’s).

Ook deze zaak is uitermate verontrustend. ‘linksunten’ was een veelgebruikte linkse website waar allerlei informatie op te vinden was en waar veel discussies plaatsvonden.

Men probeert juridisch en ander verweer in te stellen tegen het verbod, maar ondertussen zitten we zonder een belangrijk communicatie- en informatiekanaal.

Op zaterdag 9 september is er in Freiburg een demonstratie om tegen het verbod te protesteren.

Meer achtergrond in het Duits over het verbod hier en hier  en in de WOZ en voor solidariteitsbijdragen hier.

In het Engels hier

En in het Nederlands Peter Storm op zijn blog.