Ga naar de inhoud

23 september, Amsterdam: FNV Internationaal Solidariteitsfestival

“Geloof jij ook in de kracht van grenzeloze solidariteit? En in het bouwen aan een wereldwijde beweging voor economische en sociale rechtvaardigheid van onderop? Kom dan naar het Internationale Solidariteitsfestival van de FNV!”, aldus de oproep.

3 min leestijd

“Geloof jij ook in de kracht van grenzeloze solidariteit? En in het bouwen aan een wereldwijde beweging voor economische en sociale rechtvaardigheid van onderop? Kom dan naar het Internationale Solidariteitsfestival van de FNV!”, aldus de oproep.

Dit gaat verder: “Onder het overkoepelende thema ‘Grenzeloze Solidariteit’ organiseren verschillende sectoren en netwerken van de FNV workshops samen met internationale vakbonden, ngo’s en actiegroepen. Het programma is nog in ontwikkeling, workshops die zeker de revue zullen passeren zijn:

Zaterdag 23 september
Van 10:00 tot 23:00 uur
Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam
Aanmelden

Vakbondsstrijd en de energietransitie. Hoe organiseren we vanuit de internationale vakbeweging een voor werkers rechtvaardige transitie naar een fossielvrije toekomst? Specifiek gaan we in op de internationale productieketen van kolen: van de mijnen in Colombia tot de havens van Rotterdam. Met deelname van vakbondsactivisten uit Colombia. En vanuit Nederland met Netwerk Klimaat FNV en milieuorganisaties als XR.

Vakbonden en dekolonisatie. Leer over ‘vergeten vakbondshelden’ uit de Surinaamse vakbeweging die zich verzetten tegen kolonisatie en slavernij. En hoe vertaalt het werk van deze helden zich in een internationale vakbondsagenda over ‘kolonisatie en moderne slavernij’ vandaag de dag? Met deelname van vakbondsvertegenwoordigers uit Suriname, Netwerk Wereldburgers FNV en waarschijnlijk Black Archives.

Vakbondsrechten mondiaal onder druk. Vakbondsrechten staan wereldwijd steeds meer onder druk. In deze workshop gaan we in gesprek met vakbondsactivisten uit Belarus, Turkije en Iran over de situatie in hun landen. Zij vertellen hierbij over internationale vakbondscampagnes en hoe men daarbij kan aansluiten. Dit doen ze samen met FNV-(kader)leden uit verschillende sectoren.

Internationale vakbonden verenigd tegen extreem-rechts. Een wereldwijde opleving van extreem-rechts vormt een bedreiging voor vrije en democratische vakbonden. Hoe ziet deze bedreiging er precies uit en wat kunnen we doen als internationale vakbeweging? Met vakbondsvertegenwoordigers uit verschillende Europese landen, FNV-leden en bestuurders uit verschillende FNV-sectoren en maatschappelijke organisaties.

Organiseren in multinationals en internationale productieketens. Multinationale bedrijven zijn een belangrijke actor in de mondiale race naar beneden wat betreft vakbondsrechten en arbeidsvoorwaarden. Veelal door ingewikkelde vormen van onder-aanneming en schijnconstructies en vaak over de ruggen van migranten. Hoe kunnen we ons over grenzen heen organiseren binnen deze multi’s? Deze workshop wordt georganiseerd vanuit de sector FNV Vervoer, maar ook met voorbeelden uit andere sectoren.

Jongeren en internationale solidariteit. Ook jongeren werken over grenzen met elkaar samen op verschillende onderwerpen. Hoe smeden jongeren internationaal allianties en bondgenootschappen vanuit verschillende sociale bewegingen, waarbij de verbinding wordt gezocht tussen vakbonden, rond huurstrijd, klimaatactivisme en anti-racisme. Met FNV Young & United en verschillende andere actiegroepen.

Naast deze workshops en debatten is er een filmprogramma, een boekenmarkt, graffiti workshop, spoken word, live muziek en in de avond een dj. Onder andere Shishani zal als een van de hoofdgasten een optreden verzorgen. Voor alle aanmelders wordt gezorgd voor (gratis) eten en drinken.”

Meer informatie op de website