Ga naar de inhoud

20.000 Demonstranten voor Afrin in Berlijn

Afgelopen zaterdag 3 maart was er in Berlijn een grote demonstratie tegen de Turkse aanval op Afrin, de door Koerden en anderen bevrijde regio bij Rojava. Er liepen zo’n 20.000 mensen mee. Hieronder beelden en verslag.

3 min leestijd

(Bron: Leftreport via indymedia.de)

{vimeo}258514496{/vimeo}

Op 3 maart 2018 demonstreerden ongeveer 20.000 mensen in Berlijn tegen de Turkse invasie in de autonome Koerdische regio Afrin (Koerdies: Efrîn) in het noorden van Syrië. Op de demo werden met name geageerd tegen Duitse wapenleveringen aan het Turkse regime en het niet handelen van de wereldgemeenschap tegen de volgens internationaal recht illegale aanvalsoorlog van Turkije.

Afrin is een van de drie autonome Koerdische regio’s in het noorden van Syrië, waar in de afgelopen jaren een basisdemocratische maatschappij kon worden opgebouwd naar model van het “democratisch confederalisme”.

De oprichting van een liberale democratische samenleving in de onmiddellijke nabijheid van de Turkse grens wordt door de Turkse president Erdoğan beschouwd als een bedreiging, omdat het een alternatief is voor het autoritaire regime dat hij in Turkije onder zijn leiding heeft ingesteld. Op 20 januari lanceerde Turkije daarom een cynisch als “Operatie Olijftak” betiteld militair offensief in het noorden van Syrië.

Tot nu toe zijn meer dan 200 burgers het slachtoffer geworden van de Turkse aanvallen.

Om de aandacht te vestigen op de situatie in Afrin en op te roepen tot actie door politici tegen de illegale actie van NAVO-lid Turkije, werd op 03 maart 2018 in het hele land gemobiliseerd voor een grote demonstratie in Berlijn. Talloze Koerdische en linkse groepen en partijen riepen op voor de demonstratie .

In stralende zonneschijn en ijzige vrieskou verzamelden duizenden mensen zich rond 12 uur voor het Roten Rathaus op de Alexanderplatz voor de openingsrally. Rond 13.30 uur begon de demonstratie, waaraan ongeveer 20.000 mensen deelnamen, te bewegen. Vanaf verschillende luidsprekerwagens werden toespraken gehouden en (meest Koerdische) muziek gespeeld.

De stemming was voortdurend goed en strijdbaar, er waren slogans zoals “Jin, Jiyan, Azadi” (vertaald “Vrouwen, leven, vrijheid”), “Duitse tanks uit Koerdistan” en “Wat we willen is duidelijk, wapens voor de PKK “.

Spandoeken en borden wezen in het bijzonder op de medeverantwoordelijkheid van Duitsland en andere NAVO-landen voor de gewelddadige onderdrukking van de Koerden, die Erdoğan niet alleen in staat stelden te profiteren van hun eigen politieke en economische belangen, maar ook de Turkse oorlog steunden door wapens te leveren.

Het massale vertonen van de vlaggen van de Koerdische Volksverdedigingseenheden YPG en YPJ, die effectief de zogenaamde “Islamitische Staat” bestrijden in Syrië met Amerikaanse militaire steun, maar die Turkije terroristische organisaties noemt, was een uiting van protest tegen het ongelofelijke verbod op het tonen van YPG en YPJ-symbolen in Duitsland, dat een slaafs volgen is van Erdogans  lasterlogica en die in de rug steunt.

Tijdens een dak-actie tegenover het ministerie van Buitenlandse Zaken werd tijdens de demonstratie een groot spandoek uitgerold met het beeld van Abdullah Öcalan, waarop zijn vrijheid werd geëist.

De demonstratie voerde door Berlin-Mitte naar de Brandenburger Tor, op de achtergrond waarvan de afsluitende demonstratie plaatsvond.

Aan het einde van de demonstratie kwam het tot schermutselingen met de politie, die vanwege het “tonen van verboden symbolen” tegen demonstratiedeelnemers optraden.

De massademonstratie en de vele gelijktijdige demonstraties in Duitsland en de rest van de wereld hebben aangetoond dat veel mensen solidair zijn met de Koerdische bevrijdingsstrijd en niet willen instemmen met de andere kant opkijken door politiek en wereldgemeenschap, terwijl in Koerdistan elke dag mensen sterven.

Lang leve het Koerdische verzet! Hoog de internationale solidariteit!
Vrede voor Afrin!

– – –
www.leftreport.blogsport.eu

Aanvulling: clip voor mobilisatie

{youtube}bdlSafkcxhQ{/youtube}