Ga naar de inhoud

2 Juli: Extreemrechts begint te regeren, en ons verzet daartegen eveneens

Op 2 juli zal in Den Haag het kabinet Wilders 1 worden gepresenteerd. Met dank aan VVD, Omtzigt en agroindustrie. Er wordt van verschillende kanten opgeroepen om er tegen te demonstreren. We hopen natuurlijk dat het drama van dit kabinet snel voorbij is, maar de kans is groot dat ze aan de macht blijven en veel ellende gaan veroorzaken.

2 min leestijd

In andere landen (Frankrijk, België) werd fel geprotesteerd en gedemonstreerd tegen opkomend extreemrechts. In Nederland bleven reacties op de formatie van een extreemrechts kabinet tamelijk lauw.

De eerste oproep om te protesteren tegen de inhuldiging op 2 juli kwam van zoals ze zichzelf noemen een “Initiatief van waakzame individuen”, op initiatief van ex-Volt-kamerlid Nilüfer Gündoğan. Er wordt beweerd dat er contact is met allerlei NGO’s en ‘ervaren activisten’ maar het blijft wat vaag: https://www.eventbrite.nl/e/demonstratie-voor-de-rechtsstaat-tickets-933262492237

Dinsdag 2 juli organiseert een netwerk van individuen en organisaties een eerste protest in Den Haag voor de rechtsstaat. De actie valt samen met de presentatie van het nieuwe kabinet en volgt op een oproep door ex-Volt politica Nilüfer Gündoğan.

Omdat het natuurlijk goed is dat er protest georganiseerd wordt, hebben wat andere activisten ook posters ontworpen om op te roepen die dag naar de demonstratie te komen. Zie ze hier. En met wat uitleg ook hier.

Er is nu een nieuwe oproep om een ‘radicaal antifascistisch blok’ te komen vormen.

Tijdens de demonstratie tegen de beëdiging van het extreemrechtse kabinet. Dinsdag 2 juli om 10 uur. Laan v Reagan en Gorbatsjov, Den Haag. Verzamelen bij homomonument

Ook andere groepen beginnen zich te roeren en ook lokaal is er hier en daar beweging, bijvoorbeeld in Wageningen.

Op 2 juli demonstreren tegen het begin ban het beschamende bruin/boeren/bedrijfsleven-kabinet zal natuurlijk niet genoeg zijn, maar is beter dan niets doen, en een goed begin.