Ga naar de inhoud

1e Ronde Presidentsverkiezingen Frankrijk

De presidentiële verkiezingen zijn, de eerste ronde althans, zoals verwacht werd gewonnen door de regerende neoliberale Emmanuel Macron. Tweede werd, evenals in 2017, de extreemrechtse Le Pen  en die gaan nu een tweede ronde in op 24 april. Opvallend veel gerenommeerde partijen haalden de kiesdrempel niet en dreigen failliet te gaan. De linkse Melenchon deed het onverwacht goed en had de 2e plek kunnen halen als er niet nog vier linkse kandidaten mee hadden gedaan.

3 min leestijd

(Foto: Uit 2007 van jrparis, Flickr CC2.0)

Zowel Macron als Le Pen gaan nu proberen de kiezers van Melenchon te paaien.
Macron begon meteen met beloftes om minder drastisch de pensioenen te willen hervormen.
Le Pen gooit het onder meer op de vermeende gemeenschappelijke strijd tegen het grootkapitaal.
Melenchon zelf heeft, in tegenstelling tot zijn standpunt in 2017 toen hij weigerde te kiezen, zijn achterban/kiezers opgeroepen om ‘geen enkele stem aan Le Pen te geven.

Le Pen krijgt sowieso de stemmen van een zo mogelijk nog rechtsere kandidaat, Eric Zemmour, die als enige andere met 7 procent van de stemmen boven de kiesdrempel van 5 % bleef. De overige partijen zakten daaronder (inclusief de Socialistische Partij PS, die een verbluffende 1, 75 % haalde met de burgemeester van Parijs Hidalgo als kandidaat). Dat betekent dat Les Republicains, de ooit zo grote Republikeinse Partij van Chirac en co, maar ook de Groenen (Europe-Ecologie-Les Verts) hun geld niet terugkrijgen dat ze in de campagne hebben gestoken. Ze hadden zich voor de campagne flink in de schulden gestoken en zouden het geld grotendeels vergoed hebben gekregen als ze de kiesdrempel hadden gehaald.  Nu dreigen ze failliet te gaan.

De opkomst was net boven de 73% wat voor Frankrijk nogal laag is. Het ligt nog maar net boven het diepterecord van 2002.

Onder jongeren tot 28 jaar is meer dan de helft niet gaan stemmen, terwijl 65-plussers voor 81% opkwamen.

Naast Melenchon, die met een nogal nationalistische campagne op de proppen kwam
deden nog drie radicaal linkse kandidaten mee aan de presidentsverkiezingen: twee trotskistische en een van de aloude communistische partij. Bij elkaar haalden die 3,5 % van de stemmen. Opgeteld bij de 22% die Melenchon haalde, zou dat ver boven de 23,5% van Le Pen zijn uitgekomen (Macron haalde 27,85%).

Melenchon trad deze keer trouwens niet aan namens zijn linkse partij La France Insoumise, maar namens een bredere ‘Union Populaire’ (een Volks Unie dus).

Opvallend is verder dat hij een aantal enorme steden won, in de zin dat hij daar de meeste stemmen van alle kandidaten had. Daaronder Montpellier waar hij 40% scoorde (maar ook: Marseille, Lyon, Toulouse en een paar andere). In sommige volkswijken van Parijs of andere grote steden haalde hij een absolute meerderheid. Het wordt in de rest van Europa als een opsteker voor links gezien.

Maar de tweede rond gaat dus tussen een neoliberale regent en een extreemrechtse populiste. En de uitslag staat allerminst vast…

Op 12 en 19 juni zijn er dan weer verkiezingen voor het parlement.